AKTUALNOŚCI
Powstaje pierwsze w Polsce centrum dietetyczne on-line
Instytut Żywności i Żywienia w ramach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej w odpowiedzi na potrzeby konsumentów uruchamia centrum dietetyczne ze specjalistami online.
AKTUALNOŚCI
Instytut Żywności i Żywienia w ramach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej w odpowiedzi na potrzeby konsumentów uruchamia centrum dietetyczne ze specjalistami online.
AKTUALNOŚCI
Instytut Żywności i Żywienia w ramach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej w odpowiedzi na potrzeby konsumentów uruchamia centrum dietetyczne ze specjalistami online.
AKTUALNOŚCI
W ostatnim czasie na łamach prestiżowego czasopisma „Annals of Internal Medicine” pojawiły się nowe doniesienia dotyczące związku pomiędzy spożyciem kawy a długością życia i występowaniem wybranych chorób cywilizacyjnych.
AKTUALNOŚCI
W ostatnim czasie na łamach prestiżowego czasopisma „Annals of Internal Medicine” pojawiły się nowe doniesienia dotyczące związku pomiędzy spożyciem kawy a długością życia i występowaniem wybranych chorób cywilizacyjnych.
PSYCHODIETETYKA
Współpraca z pacjentami z chorobą nowotworową wymaga od specjalisty szerokiego zakresu umiejętności. Równie istotne są wiedza na temat nowotworów, specjalistyczna wiedza dietetyczna, umiejętności komunikacyjne, jak i zdolność do radzenia sobie ze stresem i napięciem.
PSYCHODIETETYKA
Współpraca z pacjentami z chorobą nowotworową wymaga od specjalisty szerokiego zakresu umiejętności. Równie istotne są wiedza na temat nowotworów, specjalistyczna wiedza dietetyczna, umiejętności komunikacyjne, jak i zdolność do radzenia sobie ze stresem i napięciem.
PSYCHODIETETYKA
"Nie chcemy uwierzyć, że póki nie zajmiemy się poszerzeniem pola własnej świadomości – tak aby obszary podświadome i nieświadome były uświadomione, włączone w obręb tego, co możemy zrozumieć – naszym życiem kierują z ukrycia siły zupełnie nam nieznane" - Wojciech Eichelberger
PSYCHODIETETYKA
"Nie chcemy uwierzyć, że póki nie zajmiemy się poszerzeniem pola własnej świadomości – tak aby obszary podświadome i nieświadome były uświadomione, włączone w obręb tego, co możemy zrozumieć – naszym życiem kierują z ukrycia siły zupełnie nam nieznane" - Wojciech Eichelberger
DIETETYKA SPORTOWA
Wymagania treningowe oraz niewłaściwie zbilansowana dieta zwiększają ryzyko rozwoju anemii u sportowców. Grupą szczególnie narażoną są zawodnicy sportów wytrzymałościowych, jak np. biegacze długodystansowi. Rozwój anemii przyczynia się do obniżenia zdolności wysiłkowych i ma negatywny wpływ na wyniki sportowe.
DIETETYKA SPORTOWA
Wymagania treningowe oraz niewłaściwie zbilansowana dieta zwiększają ryzyko rozwoju anemii u sportowców. Grupą szczególnie narażoną są zawodnicy sportów wytrzymałościowych, jak np. biegacze długodystansowi. Rozwój anemii przyczynia się do obniżenia zdolności wysiłkowych i ma negatywny wpływ na wyniki sportowe.
DIETETYKA SPORTOWA
Analizując żywienie młodego piłkarza, warto zaznaczyć, że piłka nożna jest dyscypliną zespołową, w której należy podejść indywidualnie do każdego zawodnika, uwzględniając jego parametry antropometryczne, czas treningowy w sezonie, ale przede wszystkim pozycję, na której gra.
DIETETYKA SPORTOWA
Analizując żywienie młodego piłkarza, warto zaznaczyć, że piłka nożna jest dyscypliną zespołową, w której należy podejść indywidualnie do każdego zawodnika, uwzględniając jego parametry antropometryczne, czas treningowy w sezonie, ale przede wszystkim pozycję, na której gra.
DIETETYKA DZIECIĘCA
Czy wszystkie zalecenia dietetyczne w nadczynności tarczycy u dzieci są podobne jak u dorosłych? Jak zaplanować dietoterpię dziecka z nadczynnością tarczycy?
DIETETYKA DZIECIĘCA
Czy wszystkie zalecenia dietetyczne w nadczynności tarczycy u dzieci są podobne jak u dorosłych? Jak zaplanować dietoterpię dziecka z nadczynnością tarczycy?
LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI
Szeroko pojęte określenie używek najczęściej kojarzone jest wśród Polaków z alkoholem oraz jego negatywnym wpływem na organizm. Czy słusznie?
LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI
Szeroko pojęte określenie używek najczęściej kojarzone jest wśród Polaków z alkoholem oraz jego negatywnym wpływem na organizm. Czy słusznie?
NUTRIGENETYKA
Spośród wszystkich funkcji, jakie spełnia witamina D w organizmie ludzkim, najbardziej poznany jest jej wpływ na metabolizm kości i gospodarkę wapniową. Odkrycie receptora tej witaminy – VDR pozwoliło na rozwój badań obejmujących jej rolę w innych układach i narządach organizmu.
NUTRIGENETYKA
Spośród wszystkich funkcji, jakie spełnia witamina D w organizmie ludzkim, najbardziej poznany jest jej wpływ na metabolizm kości i gospodarkę wapniową. Odkrycie receptora tej witaminy – VDR pozwoliło na rozwój badań obejmujących jej rolę w innych układach i narządach organizmu.
NUTRIGENETYKA
Żelazo jest ważnym biologicznie pierwiastkiem, z uwagi na zdolność bycia donorem i akceptorem elektronów, co jest kluczowe w przebiegu reakcji redukcji i utleniania w komórce. Wchodząc w skład niebiałkowych frakcji enzymów i białek transportowych, takich jak hemoglobina, cytochromy czy oksydazy, pełni rolę w wielu procesach, m.in. w transporcie tlenu, syntezie DNA.
NUTRIGENETYKA
Żelazo jest ważnym biologicznie pierwiastkiem, z uwagi na zdolność bycia donorem i akceptorem elektronów, co jest kluczowe w przebiegu reakcji redukcji i utleniania w komórce. Wchodząc w skład niebiałkowych frakcji enzymów i białek transportowych, takich jak hemoglobina, cytochromy czy oksydazy, pełni rolę w wielu procesach, m.in. w transporcie tlenu, syntezie DNA.
CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ
Autorzy licznych prac naukowych wskazują, iż w okresie ciąży organizm kobiety zmienia swoją reakcję na kofeinę, mianowicie zostaje wydłużony czas oddziaływania wspomnianego składnika diety, a także jego wydalania z organizmu.
CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ
Autorzy licznych prac naukowych wskazują, iż w okresie ciąży organizm kobiety zmienia swoją reakcję na kofeinę, mianowicie zostaje wydłużony czas oddziaływania wspomnianego składnika diety, a także jego wydalania z organizmu.
Z GABINETU DIETETYKA
Zdiagnozowana celiakia i chęć wprowadzenia diety bezglutenowej są częstym powodem wizyt w gabinecie dietetyka. Wszechobecny gluten, słabości pacjentów, a także celiakia oporna na leczenie – to tylko niektóre z wyzwań, z jakimi mierzą się dietetycy. Jakie narzędzia są dostępne, by skutecznie monitorować dietę bezglutenową?
Z GABINETU DIETETYKA
Zdiagnozowana celiakia i chęć wprowadzenia diety bezglutenowej są częstym powodem wizyt w gabinecie dietetyka. Wszechobecny gluten, słabości pacjentów, a także celiakia oporna na leczenie – to tylko niektóre z wyzwań, z jakimi mierzą się dietetycy. Jakie narzędzia są dostępne, by skutecznie monitorować dietę bezglutenową?
Z GABINETU DIETETYKA
Zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego – SIBO (ang. small intestinal bacterial overgrowth) jest jednostką chorobową, w której dochodzi do wzrostu liczby oraz/lub wystąpienia nietypowego rodzaju bakterii w jelicie cienkim. Jeszcze kilka lat temu diagnozowanie tej choroby było niezwykle rzadkie i mało który dietetyk miał świadomość istnienia takiego schorzenia.
Z GABINETU DIETETYKA
Zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego – SIBO (ang. small intestinal bacterial overgrowth) jest jednostką chorobową, w której dochodzi do wzrostu liczby oraz/lub wystąpienia nietypowego rodzaju bakterii w jelicie cienkim. Jeszcze kilka lat temu diagnozowanie tej choroby było niezwykle rzadkie i mało który dietetyk miał świadomość istnienia takiego schorzenia.
NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI
Owoce jagody, borówki i żurawiny od wieków goszczą na naszych stołach. Ich prozdrowotne działanie jest doceniane przez wielu dietetyków oraz osoby dbające o codzienną zdrową dietę. W literaturze znajduje się wiele opisów ich oddziaływania na organizm człowieka.
NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI
Owoce jagody, borówki i żurawiny od wieków goszczą na naszych stołach. Ich prozdrowotne działanie jest doceniane przez wielu dietetyków oraz osoby dbające o codzienną zdrową dietę. W literaturze znajduje się wiele opisów ich oddziaływania na organizm człowieka.
NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI
Oliwa Busa to jedna z bardziej docenianych oliw ze starych gajów oliwnych słonecznej Chorwacji. Produkowana przez rodzinę Belci od pokoleń, stanowi podstawę kuchni chorwackiej na półwyspie Istria. Oliwa Busa to produkt regionalny, ekologiczny, wytworzony jedynie z oliwek, bez dodatku innych olejów, jest to produkt nierafinowany.
NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI
Oliwa Busa to jedna z bardziej docenianych oliw ze starych gajów oliwnych słonecznej Chorwacji. Produkowana przez rodzinę Belci od pokoleń, stanowi podstawę kuchni chorwackiej na półwyspie Istria. Oliwa Busa to produkt regionalny, ekologiczny, wytworzony jedynie z oliwek, bez dodatku innych olejów, jest to produkt nierafinowany.
SUPERFOODS
Amarantus (szarłat) jest jedną z najstarszych zbożowych roślin uprawnych. W Europie pierwszy raz pojawił się w XVI wieku, ale jako roślina ozdobna. Dopiero z czasem został doceniony za swoje walory odżywcze.
SUPERFOODS
Amarantus (szarłat) jest jedną z najstarszych zbożowych roślin uprawnych. W Europie pierwszy raz pojawił się w XVI wieku, ale jako roślina ozdobna. Dopiero z czasem został doceniony za swoje walory odżywcze.
ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH
Najczęściej występujące problemy żywieniowe osób starszych wynikające ze zmian zachodzących w obszarze układu pokarmowego w procesie fizjologicznego starzenia się.
ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH
Najczęściej występujące problemy żywieniowe osób starszych wynikające ze zmian zachodzących w obszarze układu pokarmowego w procesie fizjologicznego starzenia się.
DIETETYKA ONKOLOGICZNA
Najczęściej diagnozowanym nowotworem złośliwym u kobiet w Polsce jest rak piersi. Jednocześnie wśród nowotworów złośliwych stanowi on drugą przyczynę zgonów. Choroba ta może dotyczyć zarówno kobiet, jak i mężczyzn w każdym wieku, jednak największe ryzyko występuje u kobiet między 50 a 70 rokiem życia.
DIETETYKA ONKOLOGICZNA
Najczęściej diagnozowanym nowotworem złośliwym u kobiet w Polsce jest rak piersi. Jednocześnie wśród nowotworów złośliwych stanowi on drugą przyczynę zgonów. Choroba ta może dotyczyć zarówno kobiet, jak i mężczyzn w każdym wieku, jednak największe ryzyko występuje u kobiet między 50 a 70 rokiem życia.
ENGLISH FOR DIETETICS
Część tekstu pochodzi z 8 modułu (Food intolerances and allergies) kursu e-learningowego "English for Clinical Dietetics and Nutrition".
ENGLISH FOR DIETETICS
Część tekstu pochodzi z 8 modułu (Food intolerances and allergies) kursu e-learningowego "English for Clinical Dietetics and Nutrition".