Instytut Żywności i Żywienia w ramach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej w odpowiedzi na potrzeby konsumentów uruchamia centrum dietetyczne ze specjalistami online.
Jesteś tu:
Jesteś tu:
Instytut Żywności i Żywienia w ramach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej w odpowiedzi na potrzeby konsumentów uruchamia centrum dietetyczne ze specjalistami online.
TERMIN: 4 listopada 2017, MIEJSCE: Łódź
4 listopada 2017 roku w Łodzi odbędzie się kolejna edycja konferencji organizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Dietetyków.
Współpraca z pacjentami z chorobą nowotworową wymaga od specjalisty szerokiego zakresu umiejętności. Równie istotne są wiedza na temat nowotworów, specjalistyczna wiedza dietetyczna, umiejętności komunikacyjne, jak i zdolność do radzenia sobie ze stresem i napięciem.
Wymagania treningowe oraz niewłaściwie zbilansowana dieta zwiększają ryzyko rozwoju anemii u sportowców. Grupą szczególnie narażoną są zawodnicy sportów wytrzymałościowych, jak np. biegacze długodystansowi. Rozwój anemii przyczynia się do obniżenia zdolności wysiłkowych i ma negatywny wpływ na wyniki sportowe.
Czy wszystkie zalecenia dietetyczne w nadczynności tarczycy u dzieci są podobne jak u dorosłych? Jak zaplanować dietoterpię dziecka z nadczynnością tarczycy?
Szeroko pojęte określenie używek najczęściej kojarzone jest wśród Polaków z alkoholem oraz jego negatywnym wpływem na organizm. Czy słusznie?
Spośród wszystkich funkcji, jakie spełnia witamina D w organizmie ludzkim, najbardziej poznany jest jej wpływ na metabolizm kości i gospodarkę wapniową. Odkrycie receptora tej witaminy – VDR pozwoliło na rozwój badań obejmujących jej rolę w innych układach i narządach organizmu.
Autorzy licznych prac naukowych wskazują, iż w okresie ciąży organizm kobiety zmienia swoją reakcję na kofeinę, mianowicie zostaje wydłużony czas oddziaływania wspomnianego składnika diety, a także jego wydalania z organizmu.
Zdiagnozowana celiakia i chęć wprowadzenia diety bezglutenowej są częstym powodem wizyt w gabinecie dietetyka. Wszechobecny gluten, słabości pacjentów, a także celiakia oporna na leczenie – to tylko niektóre z wyzwań, z jakimi mierzą się dietetycy. Jakie narzędzia są dostępne, by skutecznie monitorować dietę bezglutenową?
Oliwa Busa to jedna z bardziej docenianych oliw ze starych gajów oliwnych słonecznej Chorwacji. Produkowana przez rodzinę Belci od pokoleń, stanowi podstawę kuchni chorwackiej na półwyspie Istria. Oliwa Busa to produkt regionalny, ekologiczny, wytworzony jedynie z oliwek, bez dodatku innych olejów, jest to produkt nierafinowany.
Amarantus (szarłat) jest jedną z najstarszych zbożowych roślin uprawnych. W Europie pierwszy raz pojawił się w XVI wieku, ale jako roślina ozdobna. Dopiero z czasem został doceniony za swoje walory odżywcze.
Najczęściej występujące problemy żywieniowe osób starszych wynikające ze zmian zachodzących w obszarze układu pokarmowego w procesie fizjologicznego starzenia się.
Najczęściej diagnozowanym nowotworem złośliwym u kobiet w Polsce jest rak piersi. Jednocześnie wśród nowotworów złośliwych stanowi on drugą przyczynę zgonów. Choroba ta może dotyczyć zarówno kobiet, jak i mężczyzn w każdym wieku, jednak największe ryzyko występuje u kobiet między 50 a 70 rokiem życia.
Część tekstu pochodzi z 8 modułu (Food intolerances and allergies) kursu e-learningowego "English for Clinical Dietetics and Nutrition".