Współczesna Dietetyka | 13/2017
Odpowiednie żywienie pacjentów onkologicznych, w tym chorujących na raka piersi, odgrywa niezwykle istotną rolę, wymaga jednak szczegółowej wiedzy zarówno dietetyka jak i pacjenta.
Często spotykam się z pacjentami, którzy stosują diety uznane za skuteczne tylko dlatego, że są szeroko promowane w mediach, mimo braku żadnych przesłanek naukowych. Błędnie rezygnują np. z niektórych grup produktów i pozbawiają się w ten sposób źródła określonych składników odżywczych, niezbędnych zwłaszcza w zapobieganiu chorobie. dodatkowo pacjenci nie zawsze rozróżniają diety w profi laktyce od tej, którą należy stosować w czasie leczenia (we współpracy z lekarzem prowadzącym). często szukają także diety, która wyleczy raka, nie mając świadomości, że taka dieta nie istnieje. chociaż przebieg leczenia onkologicznego może wspomóc. w bieżącym numerze skupimy się na roli diety w profi laktyce i leczeniu chorych na nowotwory piersi – zarówno w zakresie wskazań żywieniowych jak i psychologicznych do pracy z pacjentem onkologicznym.
Ponadto sporo miejsca poświęcimy kawie (i kofeinie) i kontrowersjom na temat jej spożycia. Ostatnio bowiem pojawia się sporo badań na temat tego, czy kawa rzeczywiście jest szkodliwa, a może wręcz odwrotnie – wpływa na poprawę zdrowia. Spróbujemy też odpowiedzieć na pytanie, czy kobiety w ciąży muszą rezygnować z tego napoju.
Mimo, że oddajemy w Państwa ręce 13 numer naszego dwumiesięcznika, to dla całej redakcji jest to wydanie szczęśliwe, gdyż gościmy w Państwa gabinetach i domach już od 2 lat. Mamy nadzieję, że wiedza, której Państwu dostarczamy, pozwala rzetelnie i profesjonalnie współpracować z pacjentami.
Zachęcam do lektury
redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska