Podobnie jak we wszystkich innych zawodach związanych z pomaganiem drugiemu człowiekowi (lekarze, nauczyciele, psychologowie), problem wypalenia zawodowego może także dotyczyć dietetyków.
Pacjent mężczyzna w gabinecie dietetyka
Znacznie mniejsza ilość mężczyzn niż kobiet decyduje się na dietę. Jednocześnie uważa się, że mężczyźni generalnie odnoszą większe sukcesy w redukcji masy ciała. Kobiety w ciągu swojego życia parokrotnie podejmują próby redukcji masy ciała przy pomocy zmiany sposobu żywienia, podczas gdy większość mężczyzn sięga po dietę jednokrotnie1. Jednak z drugiej strony mężczyźni uwzględniają sugerowane zmiany dietetyczne w mniejszym stopniu niż kobiety, okazują sceptycyzm i opór wobec komunikatów dotyczących edukacji żywieniowej i często postrzegają zdrowe odżywianie jako monotonne i niesatysfakcjonujące2. Na jakie aspekty relacji i wdrażania zmian dietetycznych należy zwrócić szczególną uwagę podczas pracy dietetycznej z pacjentem mężczyzną?
PRZYPISY
- De Sueza P., Ciclitira K.E., Man and dieting: A Qualitative Analysis, „Journal of HealthPsychology” 10(6), 2005, 793–804.
- Arganini C., Saba A., Comitato R. i wsp., Gender Differences in Food Choice and Dietary Intake in Modern Western Societies, w: Maddoch J. (red.), Public Health – Social and Behavioral Health, 2012.
- de Assumpção D., Domene S.M.A. i wsp., Differences between men and women in the quality of their diet: a study conducted on a population in Campinas, São Paulo, Brazil, „Ciência & Saúde Coletiva” 22(2), 2017, 347–358.
- Wardle J., Haase A.M., Steptoe A., Gender Differences in Food Choice: The Contribution of Health Beliefs and Dieting, „Annals of Behavioral Medicine” 27(2), 2004, 107–116.
- Cavazza N., Guidetti M., Butera F., The gender-based stereotype about food is on the table Food choice also depends on co-eater’s gender, "Psicologia Sociale" 10, 2015, 161–172.
- Campagna J.D., Bowsher B., Prevalence of Body Dysmorphic Disorder and Muscle Dysmorphia Among Entry-Level Military Personnel, “Mil Med.” 181(5), 2016, 494–501.
- Rolls B.J., Fedoroff I.C., Guthrie J.F., Gender Differences in Eating Behavior and Body Weight Regulation, „Health Psychology” 10(2), 2001, 133–142
Głównym czynnikiem środowiskowym wpływającym na różnorodność bakteryjnej flory jelitowej i jej funkcjonalność jest dieta. Zmieniony skład mikroflory jelitowej powszechnie występuje u chorych na celiakię i – w świetle ostatnich badań – uważany jest za jeden z ważniejszych czynników biorących udział w patogenezie choroby.
Praktyczne aspekty wprowadzenia nowego rozporządzenia o ochronie danych osobowych wraz z dokumentacją.
