Pregoreksjai
Zaburzenia odżywiania u kobiet w ciąży: objawy, przyczyny, konsekwencje.
Alkohol powszechnie uznawany jest za jeden z głównych czynników ryzyka występowania wielu chorób, mimo iż przez większość osób kojarzony jest z przyjemnymi doznaniami. Wg WHO spożywanie dużych dawek alkoholu działa szkodliwie w przypadku chorób układu krążenia, jak i cukrzycy, natomiast w małych i umiarkowanych dawkach prawdopodobnie może wywoływać korzystny efekt.
Alkohol etylowy (etanol) jest związkiem organicznym występującym we wszystkich napojach alkoholowych, które różnią się jednak jego zawartością. W wódce, koniaku i whisky zawartość alkoholu wynosi średnio 40–50%, w winie około 10–20%, a w piwie w granicach 3–7%5. Substancja ta, wg WHO, znajduje się na trzecim miejscu (zaraz po paleniu papierosów i nadciśnieniu tętniczym) wśród czynników ryzyka negatywnie wpływających na zdrowie ludzi1.
Natychmiast po spożyciu etanolu zaczyna się jego wchłanianie – początkowo w jamie ustnej, a następnie w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego, przy czym najwięcej na poziomie jelita cienkiego. Brak treści pokarmowej w żołądku i obecność dwutlenku węgla (np. w napojach gazowanych, takich jak szampan) przyspieszają wchłanianie alkoholu. Etanol jest metabolizowany w wątrobie, początkowo przez enzym dehydrogenazę alkoholową do aldehydu octowego, a ten z kolei jest utleniany przez dehydrogenazę aldehydową do octanu, z którego powstaje dwutlenek węgla i woda2, 5.
Proces eliminacji alkoholu etylowego z organizmu przeważnie następuje w ilości około 10–12 mg/h w przypadku mężczyzn i około 8–10 mg/h u kobiet4.
Alkohol przenika do większości płynów ustrojowych człowieka, takich jak: krew, mocz, ślina, żółć czy płyn mózgowo-rdzeniowy5. Poziom alkoholu we krwi określa się w promilach – co oznacza ilość gramów etanolu w 1 litrze krwi4.
Wpływ określonych ilości alkoholu na organizm wg B. Woronowicza6:
Alkohol powszechnie uznawany jest za jeden z głównych czynników ryzyka występowania wielu chorób, mimo iż przez większość osób kojarzony jest z przyjemnymi doznaniami. Wg WHO spożywanie dużych dawek alkoholu działa szkodliwie w przypadku chorób układu krążenia, jak i cukrzycy, natomiast w małych i umiarkowanych dawkach prawdopodobnie może wywoływać korzystny efekt.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Zaburzenia odżywiania u kobiet w ciąży: objawy, przyczyny, konsekwencje.
Ze względu na dużą różnorodność, charakterystykę wysiłku oraz różnice fizjologiczne różne są wymagania energetyczne i na składniki pokarmowe dla poszczególnych sportów zimowych.
Funkcją snu jest regeneracja po czasie czuwania oraz przygotowanie na następny okres czuwania, jednak dla sportowców sen jest również niezbędną częścią regeneracji po intensywnym treningu oraz przygotowania do kolejnej jednostki treningowej.