menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Wpływ alkoholu na organizm

Alkohol powszechnie uznawany jest za jeden z głównych czynników ryzyka występowania wielu chorób, mimo iż przez większość osób kojarzony jest z przyjemnymi doznaniami. Wg WHO spożywanie dużych dawek alkoholu działa szkodliwie w przypadku chorób układu krążenia, jak i cukrzycy, natomiast w małych i umiarkowanych dawkach prawdopodobnie może wywoływać korzystny efekt.

Alkohol etylowy (etanol) jest związkiem organicznym występującym we wszystkich napojach alkoholowych, które różnią się jednak jego zawartością. W wódce, koniaku i whisky zawartość alkoholu wynosi średnio 40–50%, w winie około 10–20%, a w piwie w granicach 3–7%5. Substancja ta, wg WHO, znajduje się na trzecim miejscu (zaraz po paleniu papierosów i nadciśnieniu tętniczym) wśród czynników ryzyka negatywnie wpływających na zdrowie ludzi1.

 

Wchłanianie alkoholu

Natychmiast po spożyciu etanolu zaczyna się jego wchłanianie – początkowo w jamie ustnej, a następnie w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego, przy czym najwięcej na poziomie jelita cienkiego. Brak treści pokarmowej w żołądku i obecność dwutlenku węgla (np. w napojach gazowanych, takich jak szampan) przyspieszają wchłanianie alkoholu. Etanol jest metabolizowany w wątrobie, początkowo przez enzym dehydrogenazę alkoholową do aldehydu octowego, a ten z kolei jest utleniany przez dehydrogenazę aldehydową do octanu, z którego powstaje dwutlenek węgla i woda2, 5.

Proces eliminacji alkoholu etylowego z organizmu przeważnie następuje w ilości około 10–12 mg/h w przypadku mężczyzn i około 8–10 mg/h u kobiet4.

Alkohol przenika do większości płynów ustrojowych człowieka, takich jak: krew, mocz, ślina, żółć czy płyn mózgowo-rdzeniowy5. Poziom alkoholu we krwi określa się w promilach – co oznacza ilość gramów etanolu w 1 litrze krwi4.

 

Wpływ określonych ilości alkoholu na organizm wg B. Woronowicza6:

Alkohol powszechnie uznawany jest za jeden z głównych czynników ryzyka występowania wielu chorób, mimo iż przez większość osób kojarzony jest z przyjemnymi doznaniami. Wg WHO spożywanie dużych dawek alkoholu działa szkodliwie w przypadku chorób układu krążenia, jak i cukrzycy, natomiast w małych i umiarkowanych dawkach prawdopodobnie może wywoływać korzystny efekt.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Lekarz psychiatra Anna Kania-Żak

CZYTAM ARTYKUŁY

Psychiatra, psychoterapeuta uzależnień i współuzależnień w procesie certyfikacji, wykładowca w Szkole Specjalistów Psychoterapii i Instruktorów Terapii Uzależnień w Broku, obecnie uczestniczy w Szkole Trenerów Profilaktyki i Terapii Uzależnień Behawioralnych w Krakowie, współpracuje z Instytutem Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej Sanvita w Warszawie.

Izabela Przybysz

CZYTAM ARTYKUŁY

Specjalista do spraw żywienia, absolwentka SGGW w Warszawie, współpracownik w Instytucie Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”, z zamiłowania również instruktor fitness aerobic.


Czytaj więcej