menu close arrow_back_ios person_add home

Warto wiedzieć

Article image

Tłuszcze w profilaktyce chorób układu krążenia

Choroby układu krążenia (ChUK, ang. Cardiovascular Disease, CVD) są główną przyczyną zgonów, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Często prowadzą również do niepełnosprawności. Zaliczamy do nich choroby naczyń serca, mózgu oraz naczyń obwodowych, będących głównie wynikiem miażdżycy naczyń krwionośnych. W rozwoju i leczeniu ChUK ogromną rolę odgrywa styl życia. Nieprawidłowa dieta, brak aktywności fizycznej oraz otyłość znacznie zwiększają ryzyko tych chorób.

czytaj dalej

Warto wiedzieć

Tłuszcze w profilaktyce chorób układu krążenia

Dietetyk Magdalena Siuba-Strzelińska

Article image

Choroby układu krążenia (ChUK, ang. Cardiovascular Disease, CVD) są główną przyczyną zgonów, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Często prowadzą również do niepełnosprawności. Zaliczamy do nich choroby naczyń serca, mózgu oraz naczyń obwodowych, będących głównie wynikiem miażdżycy naczyń krwionośnych. W rozwoju i leczeniu ChUK ogromną rolę odgrywa styl życia. Nieprawidłowa dieta, brak aktywności fizycznej oraz otyłość znacznie zwiększają ryzyko tych chorób.

Czytam więcej
Article image

Jak budować smak w dietetycznej kuchni?

Viola Urban

01-07-2020

NR 30/2020

Wielu osobom dietetyczne dania kojarzą się z mdłą sałatką, suchym kurczakiem, twarogiem bez smaku i nudną owsianką. Takie postrzeganie zdrowych posiłków odwodzi wiele osób od wprowadzenia zmian w swoim jadłospisie. Trudno się dziwić. Kiedy nasze wyobrażenie diety jest tak radykalne, a nasze kubki smakowe są przyzwyczajone do intensywnych doznań, często już na starcie rezygnujemy z pozytywnych zmian żywieniowych. Jestem święcie przekonana, że jedną z ważnych ról dietetyka jest uświadamianie, że zdrowe posiłki mogą być przepyszne, nawet kiedy ograniczamy kalorie i stawiamy na produkty naturalne.

czytaj dalej

Warto wiedzieć

Jak budować smak w dietetycznej kuchni?

Viola Urban

Article image

Wielu osobom dietetyczne dania kojarzą się z mdłą sałatką, suchym kurczakiem, twarogiem bez smaku i nudną owsianką. Takie postrzeganie zdrowych posiłków odwodzi wiele osób od wprowadzenia zmian w swoim jadłospisie. Trudno się dziwić. Kiedy nasze wyobrażenie diety jest tak radykalne, a nasze kubki smakowe są przyzwyczajone do intensywnych doznań, często już na starcie rezygnujemy z pozytywnych zmian żywieniowych. Jestem święcie przekonana, że jedną z ważnych ról dietetyka jest uświadamianie, że zdrowe posiłki mogą być przepyszne, nawet kiedy ograniczamy kalorie i stawiamy na produkty naturalne.

Czytam więcej