MAFLD dotyka nawet jedną trzecią populacji w krajach rozwiniętych (od 20% do 40% w zależności od statystyk) i jest ściśle związana z innymi chorobami cywilizacyjnymi, głównie ze względu na rozwój w największej mierze zależny od diety. Ocenia się, że połowa osób z cukrzycą typu 2 oraz 70% osób otyłych, więc również chorób dietozależnych, rozwinęła metaboliczną stłuszczeniową chorobę wątroby1,2.
Jednostka chorobowa, którą dotychczas znaliśmy jako Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD – Non- Alcoholic Fatty Liver Disease) obecnie nosi nazwę MAFLD (Metabolic associated fatty liver disease, MAFLD). Jest to jedna z najczęstszych chorób wątroby o charakterze dysfunkcji metabolicznej. Charakteryzuje się wysoką akumulacją lipidów w hepatocytach – komórkach wątroby o przyczynie innej niż toksyczność alkoholu, leków lub w wyniku zakażeń wirusowych np. HCV, HBV lub HIV.
mgr Filip Biernacki
Zastosowanie operacji bariatrycznych w leczeniu otyłości olbrzymiej zyskało w ostatnich latach na popularności. Zabiegi te wykonywane są z roku na rok z coraz większą częstotliwością. Wyzwaniem pozostaje jednak przygotowanie żywieniowe do operacji. Na ten moment brak jest jednolitych wytycznych towarzystw naukowych w Polsce dotyczących skutecznego przygotowania w zakresie postępowania żywieniowego, którymi mogliby kierować się dyplomowani dietetycy.
czytaj dalej
mgr Aleksandra Górniakowska
Choroby układu krążenia dotykają obecnie coraz więcej osób powyżej 60. roku życia. Nadciśnienie tętnicze (NT) jest związane ze wzrostem zachorowalności oraz śmiertelności z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego.
czytaj dalej
Dr n. med. Martyna Marciniak
Celiakia (CD) jest enteropatią jelita cienkiego, która prowadzi do wielosystemowych, zarówno specyficznych, jak i niespecyficznych objawów klinicznych.
czytaj dalej