menu close arrow_back_ios person_add home

Ziarno zdrowia – dlaczego warto włączyć produkty pełnoziarniste do diety

Małgorzata Goc

Z GABINETU DIETETYKA

01-05-2021

35/2021

Węglowodany stanowią dużą grupę związków organicznych różniących się od siebie budową chemiczną i właściwościami fizykochemicznymi. W zależności od rodzaju wykazują zróżnicowaną podatność na trawienie w przewodzie pokarmowym człowieka oraz zróżnicowany wpływ na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Węglowodany są ważnym składnikiem odżywczym, ponieważ stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu. Dlatego niezbędne jest, aby dostarczać ich odpowiednią ilość i jakość.

W „Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej” znajdują się one tuż nad warzywami i owocami. Źródłem węglowodanów w prawidłowo zbilansowanej diecie powinny być oprócz warzyw i owoców, produkty zbożowe z pełnego przemiału1,2. W nowo przedstawionych zaleceniach żywieniowych w postaci Talerza Żywienia, zaprezentowanych na V Narodowym Kongresie Żywieniowym, produkty pełnoziarniste zajmują 1 z 3 części. Stanowią niezbędne źródło węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego. Zalecenia uzupełniające materiały pt. „W trzech krokach do zdrowia”, zawierają sekcję mówiącą o tym, jak stopniowo wprowadzać do diety powyższe produkty. W nowych zaleceniach zwrócono uwagę, aby przetworzone białe pieczywo zamieniać na pieczywo pełnoziarniste (np. graham, żytnie, razowe), a słodzone płatki śniadaniowe zastąpić płatkami zbożowymi (np. owsianymi, gryczanymi, jęczmiennymi czy jaglanymi). Makaron pszenny powinien być zastąpiony makaronem pełnoziarnistym. Spośród kasz należy wybierać gruboziarniste. Najkorzystniej dla organizmu jest wtedy, kiedy produkty pełnoziarniste znajdują się w każdym posiłku. Jednak głównym zaleceniem jest to, aby spożywać 3 porcje produktów zbożowych z pełnego przemiału w ciągu dnia – czyli około 90 gramów2.

Węglowodany stanowią dużą grupę związków organicznych różniących się od siebie budową chemiczną i właściwościami fizykochemicznymi. W zależności od rodzaju wykazują zróżnicowaną podatność na trawienie w przewodzie pokarmowym człowieka oraz zróżnicowany wpływ na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Węglowodany są ważnym składnikiem odżywczym, ponieważ stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu. Dlatego niezbędne jest, aby dostarczać ich odpowiednią ilość i jakość.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Małgorzata Goc

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi na kierunku Dietetyka. Kontynuuje edukację na stopniu magisterskim w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Członek zespołu Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”.