menu close arrow_back_ios person_add home

Z GABINETU DIETETYKA

Article image

Żywienie w chorobach układu krążenia

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka
Dietetyk kliniczny
Klaudia Wiśniewska

03-03-2017

NR 10/2017

Mimo intensywnego rozwoju medycyny i odpowiedniej prewencji choroby układu krążenia nadal są główną przyczyną zgonów na całym świecie. W dalszym ciągu rocznie więcej ludzi umiera z powodu CHUK niż z jakiejkolwiek innej przyczyny.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Żywienie w chorobach układu krążenia

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka, Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Article image

Mimo intensywnego rozwoju medycyny i odpowiedniej prewencji choroby układu krążenia nadal są główną przyczyną zgonów na całym świecie. W dalszym ciągu rocznie więcej ludzi umiera z powodu CHUK niż z jakiejkolwiek innej przyczyny.

Czytam więcej
Article image

Rola diety w leczeniu choroby Gravesa-Basedowa

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

03-03-2017

NR 10/2017

Schorzenia tarczycy należą do często występujących chorób. Jak podaje National Institute of Health and Food, w samych Stanach Zjednoczonych obserwuje się, że w całej populacji nadczynność tarczycy pojawia się u około 1,2%, a niedoczynność tego narządu u około 2%.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Rola diety w leczeniu choroby Gravesa-Basedowa

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Schorzenia tarczycy należą do często występujących chorób. Jak podaje National Institute of Health and Food, w samych Stanach Zjednoczonych obserwuje się, że w całej populacji nadczynność tarczycy pojawia się u około 1,2%, a niedoczynność tego narządu u około 2%.

Czytam więcej
Article image

Mikrobiota u dzieci ze spektrum autyzmu

Dietetyk, psychodietetyk Zuzanna Łukaszewicz

03-03-2017

NR 10/2017

Nasz organizm stanowi naturalny ekosystem wielu mikroorganizmów, w tym bakterii, grzybów, archeonów i wirusów, który całościowo nazywany jest mikrobiotą. Rezerwuarem dla bakterii jest całe nasze ciało, jednak najwięcej mikroorganizmów zasiedla jelito grube. Właśnie dlatego na temat mikrobioty jelitowej mówi się najwięcej.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Mikrobiota u dzieci ze spektrum autyzmu

Dietetyk, psychodietetyk Zuzanna Łukaszewicz

Article image

Nasz organizm stanowi naturalny ekosystem wielu mikroorganizmów, w tym bakterii, grzybów, archeonów i wirusów, który całościowo nazywany jest mikrobiotą. Rezerwuarem dla bakterii jest całe nasze ciało, jednak najwięcej mikroorganizmów zasiedla jelito grube. Właśnie dlatego na temat mikrobioty jelitowej mówi się najwięcej.

Czytam więcej
Article image

Interakcje leków z żywnością

Dietetyk kliniczny Ewa Grabani

03-03-2017

NR 10/2017

Interakcje występujące między lekami a żywnością mają ogromne znaczenie w aspekcie skuteczności leczenia. Żywność spożywana przez pacjentów może zwiększać bądź zmniejszać biodostępność leków. Spożywane produkty mogą również oddziaływać na czas, po którym lek zacznie działać.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Interakcje leków z żywnością

Dietetyk kliniczny Ewa Grabani

Article image

Interakcje występujące między lekami a żywnością mają ogromne znaczenie w aspekcie skuteczności leczenia. Żywność spożywana przez pacjentów może zwiększać bądź zmniejszać biodostępność leków. Spożywane produkty mogą również oddziaływać na czas, po którym lek zacznie działać.

Czytam więcej