menu close arrow_back_ios person_add home

Z GABINETU DIETETYKA

Article image

Żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna (część I)

mgr Joanna Walasek

01-09-2021

NR 37/2021

Choroba Leśniowskiego-Crohna (ang. Crohn’s Disease, CD), to – obok wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (ang. Ulcerative Colitis, UC), mikroskopowego czy nieokreślonego zapalenia jelita grubego – zaburzenie zaliczane do nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. Infl ammatory Bowel Disease, IBD). Jest to grupa chorób przewodu pokarmowego charakteryzująca się przewlekłym stanem zapalnym mogącym trwać przez bardzo długi czas; przebiega z naprzemiennie trwającymi okresami zaostrzeń i remisji.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna (część I)

mgr Joanna Walasek

Article image

Choroba Leśniowskiego-Crohna (ang. Crohn’s Disease, CD), to – obok wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (ang. Ulcerative Colitis, UC), mikroskopowego czy nieokreślonego zapalenia jelita grubego – zaburzenie zaliczane do nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. Infl ammatory Bowel Disease, IBD). Jest to grupa chorób przewodu pokarmowego charakteryzująca się przewlekłym stanem zapalnym mogącym trwać przez bardzo długi czas; przebiega z naprzemiennie trwającymi okresami zaostrzeń i remisji.

Czytam więcej
Article image

Dietetyczne wspomaganie rekonwalescencji po przebytym COVID-19

Adam Grdeń

01-09-2021

NR 37/2021

Pod koniec 2019 roku choroba COVID-19 wywołana szybkim rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS-CoV-2 zaczęła dotykać coraz większej liczby ludności na całym świecie. W marcu 2020 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) postanowiła ogłosić stan pandemii, który trwa do dziś. Do końca sierpnia 2021 roku na całym świecie zachorowało ponad 200 milionów ludzi, niestety ponad 4 miliony osób zmarło z powodu ciężkiego przebiegu choroby. W Polsce COVID-19 dotknął prawie 3 miliony osób, z czego 2,5 miliona szczęśliwie wyzdrowiało.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Dietetyczne wspomaganie rekonwalescencji po przebytym COVID-19

Adam Grdeń

Article image

Pod koniec 2019 roku choroba COVID-19 wywołana szybkim rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS-CoV-2 zaczęła dotykać coraz większej liczby ludności na całym świecie. W marcu 2020 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) postanowiła ogłosić stan pandemii, który trwa do dziś. Do końca sierpnia 2021 roku na całym świecie zachorowało ponad 200 milionów ludzi, niestety ponad 4 miliony osób zmarło z powodu ciężkiego przebiegu choroby. W Polsce COVID-19 dotknął prawie 3 miliony osób, z czego 2,5 miliona szczęśliwie wyzdrowiało.

Czytam więcej
Article image

Tłuszcze w diecie – przyjaciel czy wróg?

Małgorzata Goc

01-09-2021

NR 37/2021

Tłuszcze są trzecim podstawowym makroskładnikiem w diecie człowieka, tuż obok węglowodanów i białek. Do tej pory kojarzyły się nam negatywnie. Przez lata w edukacji żywieniowej kładziono nacisk na zrównoważenie spożycia kalorii i wydatkowania energii oraz zmniejszenie zawartości tłuszczu w diecie – ze względu na gęstość energetyczną lipidów, w celu zmniejszenia spożycia kalorii.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Tłuszcze w diecie – przyjaciel czy wróg?

Małgorzata Goc

Article image

Tłuszcze są trzecim podstawowym makroskładnikiem w diecie człowieka, tuż obok węglowodanów i białek. Do tej pory kojarzyły się nam negatywnie. Przez lata w edukacji żywieniowej kładziono nacisk na zrównoważenie spożycia kalorii i wydatkowania energii oraz zmniejszenie zawartości tłuszczu w diecie – ze względu na gęstość energetyczną lipidów, w celu zmniejszenia spożycia kalorii.

Czytam więcej
Article image

Selen – składnik szczególnie ważny w chorobach o podłożu zapalnym

Anna Brandys

01-09-2021

NR 37/2021

Selen to mikroelement niezbędny do funkcjonowania układu enzymatycznego. Można go pozyskać z diety, ale ze względu na częste niedobory w glebie stosuje się fortyfikację nawozów oraz suplementację. Selen chroni komórki przed zniszczeniem, jego niedobór jest powiązany z rozwojem chorób autoimmunologicznych, czyli tych, które są związane z toczącym się w organizmie stanem zapalnym.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Selen – składnik szczególnie ważny w chorobach o podłożu zapalnym

Anna Brandys

Article image

Selen to mikroelement niezbędny do funkcjonowania układu enzymatycznego. Można go pozyskać z diety, ale ze względu na częste niedobory w glebie stosuje się fortyfikację nawozów oraz suplementację. Selen chroni komórki przed zniszczeniem, jego niedobór jest powiązany z rozwojem chorób autoimmunologicznych, czyli tych, które są związane z toczącym się w organizmie stanem zapalnym.

Czytam więcej