menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Z GABINETU DIETETYKA

Article image

Zalecenia żywieniowe w chorobie Leśniowskiego-Crohna

mgr Joanna Walasek

01-01-2022

NR 39/2022

Choroba Leśniowskiego-Crohna (ang. Crohn’s disease, CD) to – podobnie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego (ang. Ulcerative colitis, UC) oraz rzadziej spotykane, mikroskopowe i nieokreślone zapalenie jelita grubego – zaburzenie zaliczane do nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. Inflammatory Bowel Disease, IBD). Choroba ta wymaga szczególnego i indywidualnego podejścia dietetycznego. Dieta musi uwzględniać każdy etap choroby, by zapewnić pacjentowi dobrostan.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Zalecenia żywieniowe w chorobie Leśniowskiego-Crohna

mgr Joanna Walasek

Article image

Choroba Leśniowskiego-Crohna (ang. Crohn’s disease, CD) to – podobnie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego (ang. Ulcerative colitis, UC) oraz rzadziej spotykane, mikroskopowe i nieokreślone zapalenie jelita grubego – zaburzenie zaliczane do nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. Inflammatory Bowel Disease, IBD). Choroba ta wymaga szczególnego i indywidualnego podejścia dietetycznego. Dieta musi uwzględniać każdy etap choroby, by zapewnić pacjentowi dobrostan.

Czytam więcej
Article image

Rola selenu w autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy. Zapotrzebowanie na selen i jego wchłanianie

Selen należy do pierwiastków śladowych. Jego suplementacja zapobiega stanom zapalnym oraz niszczeniu gruczołu tarczycowego. Dobrym źródłem selenu są grzyby, podroby (np. nerki) oraz owoce morza i ryby. Produkty roślinne zawierają najlepiej przyswajalny selen, zawierają go czosnek, a także nasiona roślin strączkowych. Selen jest też obecny w produktach mlecznych i jajach ze względu na to, że jest zawarty w paszy zwierząt.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Rola selenu w autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy. Zapotrzebowanie na selen i jego wchłanianie

Anna Brandys

Article image

Selen należy do pierwiastków śladowych. Jego suplementacja zapobiega stanom zapalnym oraz niszczeniu gruczołu tarczycowego. Dobrym źródłem selenu są grzyby, podroby (np. nerki) oraz owoce morza i ryby. Produkty roślinne zawierają najlepiej przyswajalny selen, zawierają go czosnek, a także nasiona roślin strączkowych. Selen jest też obecny w produktach mlecznych i jajach ze względu na to, że jest zawarty w paszy zwierząt.

Czytam więcej
Article image

Idea wegetarianizmu a dzisiejsze trendy konsumenckie

Wegetarianizm określany jest często jako styl życia – styl odżywiania, ale też pewnego rodzaju filozofia życia związana nie tylko ze świadomym zaprzestaniem spożywania pokarmu pochodzenia zwierzęcego, ale również z rezygnacją z palenia tytoniu, spożywania alkoholu, a także większą dbałością o codzienną aktywność fizyczną i stan umysłu.

czytaj dalej
Article image

Witamina D. Znaczenie dla wybranych układów i narządów, zaktualizowane wytyczne suplementacji

W artykule postaramy się przekazać najistotniejsze informacje na temat tej niezwykle ważnej dla naszego organizmu witaminy. Poruszymy kwestię zastosowania witaminy D w prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego, ale także jej roli w układzie odpornościowym i układzie krążenia. Odpowiemy na pytania dotyczące zalecanego spożycia i odpowiedniej suplementacji.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Witamina D. Znaczenie dla wybranych układów i narządów, zaktualizowane wytyczne suplementacji

Oliwia Pietrasińska

Article image

W artykule postaramy się przekazać najistotniejsze informacje na temat tej niezwykle ważnej dla naszego organizmu witaminy. Poruszymy kwestię zastosowania witaminy D w prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego, ale także jej roli w układzie odpornościowym i układzie krążenia. Odpowiemy na pytania dotyczące zalecanego spożycia i odpowiedniej suplementacji.

Czytam więcej