menu close arrow_back_ios person_add home

Z GABINETU DIETETYKA

Article image

Zalecenia żywieniowe w chorobie Leśniowskiego-Crohna

mgr Joanna Walasek

01-01-2022

NR 39/2022

Choroba Leśniowskiego-Crohna (ang. Crohn’s disease, CD) to – podobnie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego (ang. Ulcerative colitis, UC) oraz rzadziej spotykane, mikroskopowe i nieokreślone zapalenie jelita grubego – zaburzenie zaliczane do nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. Inflammatory Bowel Disease, IBD). Choroba ta wymaga szczególnego i indywidualnego podejścia dietetycznego. Dieta musi uwzględniać każdy etap choroby, by zapewnić pacjentowi dobrostan.

czytaj dalej
Article image

Rola selenu w autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy. Zapotrzebowanie na selen i jego wchłanianie

Anna Brandys

01-01-2022

NR 39/2022

Selen należy do pierwiastków śladowych. Jego suplementacja zapobiega stanom zapalnym oraz niszczeniu gruczołu tarczycowego. Dobrym źródłem selenu są grzyby, podroby (np. nerki) oraz owoce morza i ryby. Produkty roślinne zawierają najlepiej przyswajalny selen, zawierają go czosnek, a także nasiona roślin strączkowych. Selen jest też obecny w produktach mlecznych i jajach ze względu na to, że jest zawarty w paszy zwierząt.

czytaj dalej
Article image

Idea wegetarianizmu a dzisiejsze trendy konsumenckie

Izabela Grabowska

01-01-2022

NR 39/2022

Wegetarianizm określany jest często jako styl życia – styl odżywiania, ale też pewnego rodzaju filozofia życia związana nie tylko ze świadomym zaprzestaniem spożywania pokarmu pochodzenia zwierzęcego, ale również z rezygnacją z palenia tytoniu, spożywania alkoholu, a także większą dbałością o codzienną aktywność fizyczną i stan umysłu.

czytaj dalej
Article image

Witamina D. Znaczenie dla wybranych układów i narządów, zaktualizowane wytyczne suplementacji

Oliwia Pietrasińska

01-01-2022

NR 39/2022

W artykule postaramy się przekazać najistotniejsze informacje na temat tej niezwykle ważnej dla naszego organizmu witaminy. Poruszymy kwestię zastosowania witaminy D w prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego, ale także jej roli w układzie odpornościowym i układzie krążenia. Odpowiemy na pytania dotyczące zalecanego spożycia i odpowiedniej suplementacji.

czytaj dalej