Pierwszy dzień kongresu dedykowany był dietetykom, ekspertom żywienia, lekarzom, psychologom i innym specjalistom zaangażowanym w promocję zdrowego stylu życia wśród najmłodszych. Dzień drugi odbył się w formie otwartej, zaproszenie skierowano do nauczycieli, dyrektorów placówek oświatowych, kuratorów oświaty, realizatorów żywienia zbiorowego, pielęgniarek szkolnych i rodziców. Wydarzeniom głównym kongresu towarzyszyła wystawa posterów naukowych.
„Otyłość, anoreksja, bulimia- dlaczego wciąż przegrywamy?” to tytuł tegorocznego kongresu a zarazem wykładu wprowadzającego prof. dr hab. Mirosława Jarosza. Dane epidemiologiczne gromadzone przez Instytut Żywności i Żywienia oraz liczne opinie eksperckie wskazują jednoznacznie: polskie dzieci tyją w niebezpiecznie szybkim tempie. Prawie 25% polskich 3-latków posiada nadmierną masę ciała, a co trzeci 8-latek ma nadwagę lub jest otyły. Problem nadmiernej masy ciała dotyczy głównie chłopców w wieku nastoletnim. Ocena sposobu żywienia dzieci nie napawa optymizmem - 90% odżywia się nieprawidłowo (nadmierna energetyczność diety, nadmiar cukru i tłuszczu, niedobory witaminy C, D, E, wapnia, żelaza, niespożywanie śniadań). Błędom żywieniowym towarzyszy niska aktywność fizyczna oraz niedobory snu, 80% polskich dzieci prowadzi siedzący tryb życia. Podczas kongresu przedstawiono także dane świadczące o tym, że ponad połowa polskich dziewcząt w wieku 13 lat uważa się za „grube” pomimo posiadania właściwej masy ciała. Zgodnie z prognozami w 2030 roku 75% Polaków będzie mieć nadmierną masę ciała. Eksperci wielokrotnie podkreślali, że aby zahamować rosnący „trend otyłości” niezbędna jest edukacja społeczeństwa z zastosowaniem wielopłaszczyznowych, zintegrowanych i stałych działań o zasięgu krajowym.
Zaprezentowana podczas kongresu „Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży (4-18 lat)” podąża za najnowszymi wynikami badań naukowych, a także jest odpowiedzią na zmiany cywilizacyjne w polskim społeczeństwie. Nazwą starano się podkreślić, że zdrowie to nie tylko sposób żywienia i aktywność fizyczna, lecz cały styl życia. Do nowości uwzględnionych w piramidzie należy zalecenie regularnej kontroli masy ciała i wzrostu, dbałość o długość i jakość snu, ograniczenie korzystania z urządzeń elektronicznych do 2 godzin w ciągu dnia oraz przestrzeganie higieny jamy ustnej. Wciąż podstawą piramidy jest zróżnicowana i adekwatna do poziomu rozwoju dziecka aktywność fizyczna. Nadal powinno się kłaść nacisk na pełnowartościowe posiłki bazujące na warzywach i owocach (minimum 400 g dziennie), produktach zbożowych z pełnego przemiału, w dalszej kolejności produktach mlecznych, produktach białkowych (z uwzględnieniem chudego mięsa, jaj, ryb i nasion roślin strączkowych) oraz zdrowych tłuszczach (przewaga roślinnych i orzechów). Dieta dzieci i młodzieży nie powinna zawierać słodyczy oraz nadmiernej ilości soli, natomiast zalecanym podstawowym napojem jest woda.
W programie pierwszego dnia pojawiły się cztery sesje naukowe wypełnione wystąpieniami ekspertów wielu dziedzin naukowych. Sesjom przyświecały tytuły: „Nadwaga i otyłość u dzieci i młodzieży - czy mamy rozwiązania tego problemu?”, „Zaburzenia odżywiania problemem cywilizacyjnym. Jak skutecznie leczyć?”, „Nadwaga i otyłość okiem praktyka”, „Aktywność fizyczna dzieci i młodzieży – ile może zdziałać dla zdrowia?”. Dzień zakończyła debata przedstawicieli administracji, świata nauki oraz przemysłu, którzy szukali rozwiązań umożliwiających zjednoczenie sił we wspólnej walce z otyłością.
Lucyna Pachocka
W 1967 roku zawód “dietetyk” został wpisany do International Standard Classifi cation of Occupations (ISCO). Określono wówczas, iż jest to osoba planująca i nadzorująca przygotowanie diet leczniczych dla osób indywidualnych i grup ludności w szpitalach i zakładach żywienia zbiorowego, a także nadzorująca wybór i sposób przygotowania żywności i potraw oraz uczestnicząca w programach żywieniowych, a także biorąca udział w edukacji społeczeństwa.
czytaj dalej
Doktor nauk biologicznych Joanna Wojsiat
Zdecydowana większość osób dotkniętych autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy typu Hashimoto leczona jest substytucyjnie, co oznacza farmakologiczne uzupełnienie niedoborowych hormonów tarczycy.
czytaj dalej
Daria Kotek
Prace przeglądowe sugerują, że dysbioza jelitowa (zaburzenia w składzie ilościowym i jakościowym mikrobioty jelitowej) może przyczyniać się do rozwoju kolki jelitowej, martwiczego zapalenia jelit noworodków (ang. Necrotizing Enterocolitis, NEC), alergii pokarmowych czy atopowego zapalenia skóry (AZS).
czytaj dalej