
Częścią pracy dietetyka jest edukacja żywieniowa pacjenta. Wielu specjalistów na co dzień zajmuje się głównie edukacją żywieniową poprzez przygotowywanie materiałów edukacyjnych, warsztatów i wykładów. W programie nauczania na różnych uczelniach pojawia się również edukacja żywieniowa jako osobny przedmiot, który kończy się egzaminem bądź zaliczeniem. Nowa propozycja wydawnictwa PWN autorstwa Isobel R. Contento „Edukacja żywieniowa”, licząca prawie 700 stron, w bardzo wyczerpujący sposób omawia to zagadnienie. Książka prowadzi odbiorcę krok po kroku przez wszystkie zagadnienia jakie są związane z edukacją zarówno jednostki jak i grupy począwszy od projektowania poprzez realizację edukacji żywieniowej.
Pozycja została podzielona na trzy części. „Połączenie badań, teorii i praktyki”, „Wykorzystanie badań w praktyce: procedura projektowania edukacji żywieniowej w teorii - krok po kroku” oraz „Badania i teoria w działaniu: realizacja edukacji żywieniowej w praktyce”. Dzięki tej lekturze dowiemy się jakie są determinanty wyborów pokarmowych i zmian sposobu żywienia, poruszone zostały również zagadnienia z obszaru psychodietetyki i coachingu pozwalające na uruchomienie mechanizmów motywacji, wsparcia dla zmian zachowania i zdobycia umiejętności wdrażania nowych nawyków u podopiecznych. Autor wskazuje jasno na konieczność rozwijania zdolności do zmiany zachowania i podjęcia działań w celu poprawy stanu zdrowia. Jednym z ciekawszych rozdziałów jest rozdział omawiający pracę z osobami w różnym wieku, z różnych kultur i o różnym poziomie alfabetyzmu. Szczególnie pochylono się nad grupami takimi jak Afroamerykanie i Latynosi, co wynika z pojawienia się książki po raz pierwszy na rynku amerykańskim. Warto więc wziąć pod uwagę, że część treści będzie dyktowana uwarunkowaniami kulturowymi i społecznymi tego kraju i ich wykorzystanie w codziennej praktyce niekoniecznie przyniesie podobne rezultaty na naszym gruncie, gdzie mamy do czynienia z inną mentalnością oraz innymi mniejszościami narodowymi (a książka jest jedynie tłumaczeniem).
Mając jednak na uwadze fakt, że dietetyka jest dość młodą dziedziną w naszym kraju i brakuje tego typu polskich opracowań, warto zapoznać się z tą książką. Szczególnie poleciłabym ją studentom dietetyki i kierunków związanych z promocją zdrowia oraz osobom zajmującym się zawodowo edukacją żywieniową. Książka może pomóc w weryfikacji naszych dotychczasowych działań, uatrakcyjnić materiały edukacyjne, programy warsztatów, a także pozwoli na skuteczniejsze prowadzeniu dialogu z pacjentem odwiedzającym nasz gabinet.
Tytuł: Edukacja żywieniowa
Autor: Isobel R. Contento
Rok wydania: Warszawa, 2018
Wydawnictwo: Wydawnictwo PWN
Ilość stron: 691
Oprawa: miękka