menu close arrow_back_ios person_add home

Siła ukryta w naturze, czyli 100% czysty olej rzepakowy marki Rapso

Decyzja o wyborze oleju powinna być podjęta bardzo starannie. Ważne jest, aby skład oraz właściwości tłuszczu roślinnego, służącego do przyrządzania posiłków, pozytywnie wpływały na nasze zdrowie. 100% czysty, olej rzepakowy marki Rapso, do uniwersalnego stosowania, kryje w sobie bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Ułatwi pracę w kuchni a dodatkowo pomoże w zachowaniu zbilansowanej diety, wpływającej na dobre samopoczucie oraz urodę.

Siła ukryta w naturze

Olej olejowi nierówny. Na jego finalną jakość wpływają zarówno składniki, jak również sposób ich obróbki. W przypadku oleju marki Rapso uprawa starannie wyselekcjonowanych gatunków rzepaku, wykorzystywanych w produkcji, odbywa się w kontrolowanych gospodarstwach rolnych w Austrii. Olej marki Rapso pozyskiwany jest na drodze delikatnego tłoczenia na ciepło bez ekstrakcji za pomocą środków chemicznych.  Również proces oczyszczania, realizowany w oparciu o opracowany specjalnie w tym celu proces destylacji, wyklucza użycie sztucznych dodatków. Dzięki temu olej zachowuje naturalne witaminy. Ponadto, certyfikat badania jakości nadany przez agroVet Gmbh wykazuje, iż rzepak przeznaczony do produkcji oleju Rapso jest wolny od GMO. Olej jest zatem produktem w pełni naturalnym, a jego jakość sprawdzana jest na bieżąco we własnym, nowoczesnym laboratorium zakładowym oraz potwierdzana przez państwowe organy kontroli jakości żywności.

Dla zdrowia i urody

W odpowiednio zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć przede wszystkim tych substancji, których organizm sam nie produkuje. Są nimi na przykład NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Wykazują one silne działanie podnoszące odporność organizmu oraz przeciwmiażdżycowe. Szczególne znaczenie odgrywają w diecie kobiet w ciąży i karmiących piersią, gdyż wpływają na prawidłowy rozwój w życiu płodowym oraz niemowlęcym. Olej rzepakowy marki Rapso posiada specyficzne spektrum kwasów tłuszczowych. Ponad 60% stanowią proste nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas olejowy, odpowiedzialny za obniżenie poziomu LDL, czyli złego cholesterolu oraz podwyższenie poziomu pozytywnego cholesterolu HDL. Na kolejne ponad 30% składają się złożone nienasycone kwasy tłuszczowe – z tego 10% Omega 3, których niedobór w organizmie może doprowadzić do znacznego obniżenia sprawności intelektualnych, a także pogorszenia stanu skóry oraz obniżenia odporności. Co więcej, 100 gram oleju Rapso zawiera w sobie 30 mg naturalnej witaminy E, potocznie nazywanej witaminą młodości. Pełni ona rolę silnego przeciwutleniacza, który chroniąc organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, pomaga spowolnić procesy starzenia się skóry.

Olej RAPSO – RAPSOdia smaku

Pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcze roślinne mogą wytwarzać niebezpieczne dla zdrowia związki.  Olej rzepakowy Rapso, dzięki specjalnie opracowanemu procesowi oczyszczania, któremu został poddany, można podgrzewać do temperatury dymienia powyżej 205 stopni Celsjusza.  Znajdzie więc zastosowanie nie tylko, jako zdrowy dodatek do sałatek, majonezów, surówek i dipów, ale również w tzw. ”ciepłej kuchni”, czyli smażeniu, pieczeniu, duszeniu i gotowaniu. Dodatkowo, warto zwrócić uwagę, iż olej rzepakowy marki Rapso nie zmienia smaku dań, dzięki czemu będziemy mogli w pełni docenić ich naturalny aromat. Na jakość oleju rzepakowego Rapso wpływa również sposób jego zapakowania. Poręczna, przyjazna dla środowiska szklana butelka,
o pojemności 0, 75 l, chroni zawartość przed światłem, dbając tym samym o jak najdłuższą trwałość tłuszczu.

Przyrządzając posiłki dla siebie i swojej rodzinny powinniśmy zadbać o to, aby były pożywne oraz naturalne. Warto również zwrócić uwagę na źródło pochodzenia produktów, służących do ich przygotowania, a także ich skład oraz uniwersalność użycia. 100 % olej rzepakowy Rapso do stosowania w zimnej i gorącej kuchni to bogactwo kwasów nienasyconych oraz witaminy E.  Powstał z myślą o tych, dla których zdrowy tryb życia nieodłącznie związany jest ze sposobem odżywiania się.

 


O autorze

Redakcja

CZYTAM ARTYKUŁY