menu close arrow_back_ios person_add home

Niedobory składników krwiotwórczych u ciężarnych – dietoterapia, suplementacja

mgr Monika Maćków

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

01-03-2022

40/2022

Niedokrwistość jest jednym z najczęściej rozpoznawalnych schorzeń wśród kobiet ciężarnych. Według WHO niedokrwistość dotyczy ok. 40% kobiet w ciąży1. Szczególnie w tym okresie stanowi to istotny problem zdrowotny, ponieważ wpływa na stan ciężarnej, płodu i noworodka oraz na przebieg samego porodu i połogu. Najczęściej występującą niedokrwistością wśród ciężarnych jest niedokrwistość na tle niedoboru żelaza.

FIZJOLOGICZNE ZMIANY W UKŁADZIE HEMATOLOGICZNYM U KOBIET CIĘŻARNYCH

W okresie ciąży dochodzi do znacznych zmian w procesie hemopoezy, czyli wytwarzania i różnicowania się elementów morfotycznych krwi. Następuje zwiększenie objętości osocza o 40–60% i masy erytrocytów o 18–25% w stosunku do wartości sprzed ciąży, co powoduje obniżenie stężenia hemoglobiny do 10,5–11,0 g/dl i wartości hematokrytu do 30–32%2 . Za wzrost masy erytrocytów w ciąży odpowiada zwiększona produkcja erytropoetyny, której stężenie w surowicy wzrasta od 50 do 90%. W ciąży dochodzi również do zmian stężenia żelaza i witamin krwiotwórczych, do których należą witamina B6 , B12 i kwas foliowy3.

Leczenie niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza polega przede wszystkim na uwzględnieniu w jadłospisie produktów, które zawierają zarówno żelazo hemowe, jak i niehemowe.

Niedokrwistość jest jednym z najczęściej rozpoznawalnych schorzeń wśród kobiet ciężarnych. Według WHO niedokrwistość dotyczy ok. 40% kobiet w ciąży1. Szczególnie w tym okresie stanowi to istotny problem zdrowotny, ponieważ wpływa na stan ciężarnej, płodu i noworodka oraz na przebieg samego porodu i połogu. Najczęściej występującą niedokrwistością wśród ciężarnych jest niedokrwistość na tle niedoboru żelaza.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Monika Maćków

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk i psychodietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka. Asystent w Katedrze Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, członek m.in. Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, European Academy of Pediatrics i European Academy of Allergy and Clinical Immunology. Uczestniczka wielu konferencji poświęconych żywieniu, alergiom, w tym alergiom pokarmowym. Prelegent na konferencji Żywienie dziecka wczoraj i dziś 20–21.11.2020 r. Kraków