
Skuteczność diety z ograniczeniem łatwo fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli (FODMAP) została dość dobrze udokumentowana u osób dorosłych z zespołem jelita drażliwego. Na tej podstawie wiele towarzystw rekomenduje jej stosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego. Dieta ta składa się z trzech faz i powinna być prowadzona pod opieką dietetyka.
DIETA Z OGRANICZENIEM FODMAP – MECHANIZM DZIAŁANIA
FODMAP (ang. fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols) oznacza łatwo fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole. Dieta z ograniczeniem FODMAP (zwana również low-FODMAP) została opracowana przez naukowców australijskiego Uniwersytetu Monash1. FODMAP to krótkołańcuchowe węglowodany, których trawienie i/lub wchłanianie jest ograniczone, w konsekwencji pozostają one w świetle jelita2. Ich obecność sprzyja jednak „ściąganiu” wody do światła jelita (tzw. efekt osmotyczny). Część nierozłożonych FODMAP przemieszcza się do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji (rozkładowi) przez zasiedlającą je mikrobiotę jelitową, co z kolei prowadzi do wzmożonej produkcji gazów (wodoru i metanu). W efekcie u osób ze współistniejącą nadwrażliwością trzewną wysokie spożycie tych węglowodanów może nasilać objawy zaburzeń czynnościowych. Dieta z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że ograniczenie spożycia łatwo fermentujących węglowodanów może zmniejszać gromadzenie się wody w świetle jelita i produkcję gazów, dzięki czemu łagodzi nasilenie dolegliwości u osób z zespołem jelita drażliwego3.
Aby lepiej zrozumieć mechanizm działania FODMAP, warto obejrzeć krótki film opracowany przez ekspertów z Uniwersytetu Monash (w jęz. angielskim).
Skuteczność diety z ograniczeniem łatwo fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli (FODMAP) została dość dobrze udokumentowana u osób dorosłych z zespołem jelita drażliwego. Na tej podstawie wiele towarzystw rekomenduje jej stosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego. Dieta ta składa się z trzech faz i powinna być prowadzona pod opieką dietetyka.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.