menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Wspomaganie dietetyczne u dzieci z zaburzeniami czynnościowymi z bólem brzucha

Dr. n. med. i n. o zdr. Agata Stróżyk

DIETETYKA DZIECIĘCA

01-11-2023

50/2023

Zaburzenia czynnościowe przebiegające z bólem brzucha z powodu braku wytycznych i niejasnej patogenezy stanowią wyzwanie zarówno dla pediatry, jak i dla dietetyka. Rodzice dzieci z objawami ze strony przewodu pokarmowego często sięgają po diety eliminacyjne mimo ograniczonych dowodów naukowych dotyczących ich skuteczności. Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) jest stosowana z powodzeniem u dorosłych pacjentów z zespołem jelita drażliwego, jednak jej rola u dzieci budzi wątpliwości.

Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego stanowią przewlekłe dolegliwości bólowe o zróżnicowanym zakresie objawów klinicznych i często niewyjaśnionej patogenezie1. Ich cechą charakterystyczną jest brak przyczyny organicznej objawów klinicznych – nie można ich wyjaśnić występowaniem innej choroby, zmianami strukturalnymi czy odchyleniami w badaniach biochemicznych. Zaburzenia czynnościowe zostały określone jako zaburzenia osi jelito–mózg2. Jednak przyczyny tych zaburzeń nie zostały dobrze poznane, prawdopodobnie ich patogeneza jest wieloczynnikowa – obejmuje czynniki genetyczne, psychologiczne, nadwrażliwość na pewne pokarmy i zaburzenia w składzie mikrobioty jelitowej3.

Zaburzenia czynnościowe przebiegające z bólem brzucha z powodu braku wytycznych i niejasnej patogenezy stanowią wyzwanie zarówno dla pediatry, jak i dla dietetyka. Rodzice dzieci z objawami ze strony przewodu pokarmowego często sięgają po diety eliminacyjne mimo ograniczonych dowodów naukowych dotyczących ich skuteczności. Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) jest stosowana z powodzeniem u dorosłych pacjentów z zespołem jelita drażliwego, jednak jej rola u dzieci budzi wątpliwości.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dr. n. med. i n. o zdr. Agata Stróżyk

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny i dziecięcy, pracownik naukowy w zespole żywienia i chorób dietozależnych w Klinice Pediatrii WUM. Specjalistka diety z ograniczeniem FODMAP (Uniwersytet Monasha) oraz autorka książki „Dieta low-FODMAP”. Autorka wielu publikacji naukowych dotyczących zaburzeń czynnościowych, alergii na pokarmy i żywienia dzieci. Miłośniczka Evidence-Based Medicine. Ukończyła studia podyplomowe z żywienia i suplementacji w sporcie (AWF w Warszawie) oraz kurs żywienia w pediatrii (PGPN). Prowadzi szkolenia w Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej. Członkini Komitetu Allied Health Professional oraz Edukacyjnego ESPGHAN oraz członkini PTGHiZDz, EAACI i Cochrane.


Czytaj więcej