menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Article image
tekst otwarty

Rozwiązania dietetyczne na miarę codziennych wyzwań

Redakcja

01-12-2025

NR 62/2025

W dobie social mediów i powszechnego dostępu do licznych planów żywieniowych – obiecujących błyskawiczne rezultaty – ekspercka wiedza dietetyków zyskuje na znaczeniu jeszcze bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Rozwój kompetencji coraz częściej związany jest z kompleksowym podejściem do pracy z pacjentem, ukierunkowanym na budowanie zdrowych i trwałych nawyków. Produkty Herbalife, których skuteczność i bezpieczeństwo potwierdzają badania naukowe, stanowią wsparcie w tym procesie, uwzględniając wymagania współczesnego, intensywnego stylu życia. 

czytaj dalej
tekst otwarty

Rozwiązania dietetyczne na miarę codziennych wyzwań

Redakcja

Article image

W dobie social mediów i powszechnego dostępu do licznych planów żywieniowych – obiecujących błyskawiczne rezultaty – ekspercka wiedza dietetyków zyskuje na znaczeniu jeszcze bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Rozwój kompetencji coraz częściej związany jest z kompleksowym podejściem do pracy z pacjentem, ukierunkowanym na budowanie zdrowych i trwałych nawyków. Produkty Herbalife, których skuteczność i bezpieczeństwo potwierdzają badania naukowe, stanowią wsparcie w tym procesie, uwzględniając wymagania współczesnego, intensywnego stylu życia. 

Czytam więcej
Article image
tekst otwarty

Jabłko w codziennej diecie: przegląd badań o korzyściach zdrowotnych owoców i soku jabłkowego

prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Mariusz Panczyk

01-11-2025

NR 61/2025

Zdrowotne właściwości jabłek są potwierdzone licznymi badaniami naukowymi, a ich regularne spożycie wspiera profilaktykę chorób uwarunkowanych nieprawidłową dietą1. Mimo to w Polsce obserwuje się wyraźny spadek konsumpcji tych owoców, choć nasz kraj pozostaje największym producentem jabłek w Europie i jednym z kluczowych na świecie. Przeciętne roczne spożycie jabłek w gospodarstwach domowych zmniejszyło się z 11,6 kg na osobę w 2018 roku do 8,0 kg w 2024 roku2. Jabłka są szeroko dostępne przez cały rok, także zimą i wczesną wiosną, a dodatkowym atutem jest niski ślad węglowy wynikający z lokalnej produkcji i krótkiego łańcucha dostaw.

czytaj dalej
tekst otwarty

Jabłko w codziennej diecie: przegląd badań o korzyściach zdrowotnych owoców i soku jabłkowego

prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Mariusz Panczyk

Article image

Zdrowotne właściwości jabłek są potwierdzone licznymi badaniami naukowymi, a ich regularne spożycie wspiera profilaktykę chorób uwarunkowanych nieprawidłową dietą1. Mimo to w Polsce obserwuje się wyraźny spadek konsumpcji tych owoców, choć nasz kraj pozostaje największym producentem jabłek w Europie i jednym z kluczowych na świecie. Przeciętne roczne spożycie jabłek w gospodarstwach domowych zmniejszyło się z 11,6 kg na osobę w 2018 roku do 8,0 kg w 2024 roku2. Jabłka są szeroko dostępne przez cały rok, także zimą i wczesną wiosną, a dodatkowym atutem jest niski ślad węglowy wynikający z lokalnej produkcji i krótkiego łańcucha dostaw.

Czytam więcej
Article image
tekst otwarty

Mity na temat soków owocowych i warzywnych: co rzeczywiście tracimy, a co zyskujemy w procesie przetwarzania?

Redakcja

01-07-2025

NR 60/2025

Soki owocowe i warzywne bywają czasami niesłusznie postrzegane jako produkty o obniżonej wartości odżywczej wskutek procesów technologicznych. W świetle aktualnych danych naukowych procesy przetwarzania umożliwiają jednak nie tylko zachowanie większości składników bioaktywnych, ale również mogą poprawiać biodostępność niektórych istotnych z żywieniowego punktu widzenia związków. Dlatego obiegowe opinie o utracie wartości odżywczych soków często nie znajdują potwierdzenia w aktualnym stanie wiedzy.

czytaj dalej
tekst otwarty

Mity na temat soków owocowych i warzywnych: co rzeczywiście tracimy, a co zyskujemy w procesie przetwarzania?

Redakcja

Article image

Soki owocowe i warzywne bywają czasami niesłusznie postrzegane jako produkty o obniżonej wartości odżywczej wskutek procesów technologicznych. W świetle aktualnych danych naukowych procesy przetwarzania umożliwiają jednak nie tylko zachowanie większości składników bioaktywnych, ale również mogą poprawiać biodostępność niektórych istotnych z żywieniowego punktu widzenia związków. Dlatego obiegowe opinie o utracie wartości odżywczych soków często nie znajdują potwierdzenia w aktualnym stanie wiedzy.

Czytam więcej
Article image

Fitoterapia – pomoc w profilaktyce i leczeniu obrzęków

mgr Marta Koziarska

31-05-2024

NR 53/2024

Pojawiający się u pacjenta obrzęk tkanek może być manifestacją większych problemów zdrowotnych, chociażby niewydolności serca, nerek, wątroby, układu krwionośnego czy limfatycznego. Stąd wynika konieczność dokładnych badań i całościowego spojrzenia na jego zdrowie. Przyjrzyjmy się czynnikom, których wynikiem może być powstanie obrzęków oraz działaniom, które mogą stanowić profilaktykę i wspomagać leczenie.

czytaj dalej

Fitoterapia – pomoc w profilaktyce i leczeniu obrzęków

mgr Marta Koziarska

Article image

Pojawiający się u pacjenta obrzęk tkanek może być manifestacją większych problemów zdrowotnych, chociażby niewydolności serca, nerek, wątroby, układu krwionośnego czy limfatycznego. Stąd wynika konieczność dokładnych badań i całościowego spojrzenia na jego zdrowie. Przyjrzyjmy się czynnikom, których wynikiem może być powstanie obrzęków oraz działaniom, które mogą stanowić profilaktykę i wspomagać leczenie.

Czytam więcej