menu close arrow_back_ios person_add home

Food Hypersensitivity (FHS)

Doktor nauk o zdrowiu Magdalena Milewska Grzegorz Pamrów

ENGLISH FOR DIETETICS

04-09-2017

13/2017

Część tekstu pochodzi z 8 modułu (Food intolerances and allergies) kursu e-learningowego "English for Clinical Dietetics and Nutrition".

GLOSSARY

Food Hypersensitivity (FHS) - nadwrażliwość pokarmowa prevalence - występowanie, rozpowszechnienie
contaminated - zanieczyszczony, zakażony allergic march - marsz alergiczny

lectins - lektyny

plant-derived - pochodzenia roślinnego
food allergy - alergia pokarmowa pollen - pyłek
histamine - histamina dander - łupież zwierzęcy
capillary dilation - rozszerzenie naczyń krwionośnych dust mite - roztocz
permeability - przepuszczalność venom - jad
hives - pokrzywka, wysypka cross-reaction - reakcja krzyżowa
itching - swędzenie hazelnut - orzech laskowy
sinusitis - zapalenie zatok brazil nut - orzech brazylijski
rhinitis - zapalenie śluzówki nosa pecan - orzech pekan
bronchitis - zapalenie oskrzeli pistachio - orzech pistacjowy
anaphylaxis - anafilaksja cashew - nerkowiec
anaphylactic shock - szok anafilaktyczny mammal - ssak
cutaneous - skórny tingling - mrowienie
herpetiform dermatitis - choroba Duhringa swelling - opuchlizna
gripe - kolka oral allergy syndrome - zespół alergii jamy ustnej
atopic dermatitis - atopowe zapalenie skóry stone fruit - owoc pestkowy
yeast - drożdże ragweed - ambrozja
salicylates - salicylany mugwort - bylica pospolita
sulfite - siarczyn Non-Celiac Gluten Sensitivity - nieceliakalna nietolerancja glutenu
course - przebieg  


O autorze

Magdalena Milewska

CZYTAM ARTYKUŁY

Adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego. Autorka wielu publikacji naukowych i programów edukacyjnych.

Grzegorz Pamrów

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwent Uniwersytetu w Sydney i Uniwersytetu Warszawskiego. Od 2013 współtworzy i prowadzi kurs English for Clinical Dietetics and Nutrition.