menu close arrow_back_ios person_add home

Wskazania żywieniowe w przypadkach niedoczynności tarczycy

mgr Joanna Walasek

Z GABINETU DIETETYKA

04-11-2019

26/2019

Choroby tarczycy są coraz częstszym problemem zarówno w Polsce, jak i na świecie. Nieprawidłowe funkcjonowanie gruczołu tarczowego dotyka ponad 22% osób w Polsce, z czego największa liczba zachorowań dotyczy osób w wieku 50–59 lat, a następnie między 40–49 rokiem życia1.

Biorąc pod uwagę wyniki badań oceniające stan zdrowia ludności Polski przedstawione przez Główny Urząd Statystyczny (GUS), choroby tarczycy są jedną z dziesięciu najczęściej pojawiających się chorób przewlekłych wśród dorosłych kobiet2. Niedoczynność tarczycy jest najczęstszym zaburzeniem dotyczącym tego narządu. Choroba ta dotyczy około 2% osób, a częstość jej występowania zwiększa się wraz z wiekiem1

Niedoczynność tarczycy (hypothyreosis) spowodowana jest niedoborem produkowanego przez ten narząd prohormonu – tyroksyny (T4), a w dalszej kolejności nieodpowiedniego działania w komórkach docelowych właściwego hormonu – trójjodotyroniny (T3)3. Biorąc pod uwagę przyczynę powstawania tej choroby, wyróżnia się następujące typy niedoczynności tarczycy:

 

Choroby tarczycy są coraz częstszym problemem zarówno w Polsce, jak i na świecie. Nieprawidłowe funkcjonowanie gruczołu tarczowego dotyka ponad 22% osób w Polsce, z czego największa liczba zachorowań dotyczy osób w wieku 50–59 lat, a następnie między 40–49 rokiem życia1.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Joanna Walasek

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, biolog, absolwentka studiów magisterskich na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Absolwentka studiów podyplomowych na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS w Katowicach. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, Szkoleniowiec w Akademii Dietetyki Klinicznej z zakresu Żywienia w Nieswoistych Chorobach Zapalnych Jelit, Certyfikowany Ekspert Programu ModuLife mającego na celu prawidłowe żywienie osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna, uczestnik szkolenia SOIT – Specjalista przyjazny insulinoopornym polecany na stronie Fundacji (https://szkoleniesoit.pl/specjalisci_soit/walasek-joanna/). Autorka wielu artykułów z zakresu żywienia w różnych jednostkach chorobowych publikowanych w renomowanych czasopismach. Obecnie prowadzi własny Gabinet Dietetyki Klinicznej w Chorzowie. Autorka strony internetowej: www.dietetykwalasek.pl