Współczesna Dietetyka | 26/2019
Obserwując rosnącą ilość pacjentów z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, którzy pojawiają się w gabinetach dietetycznych, postanowiliśmy w bieżącym wydaniu przybliżyć Państwu kwesti e związane z diagnozowaniem oraz stosowane aktualnie zalecenia żywieniowe w przypadku tego schorzenia. Jest to zjawisko o tyle niepokojące, że uznaje się je za kolejną chorobę cywilizacyjną. zwłaszcza, że choroba ta może powodować długoterminowe powikłania a zmiana nawyków żywieniowych stanowi podstawę leczenia i profi laktyki.
Ponieważ brakuje (w Polsce) jednoznacznych wytycznych dotyczących diety w naFLd, a dane literaturowe oraz doświadczenia specjalistów w tym zakresie nie są spójne, w artykule dotyczącym dietoterapii wzięto pod uwagę wytyczne międzynarodowe i aktualnie dostępne dane na temat wyników stosowania konkretnych zaleceń u pacjentów.
Dodatkowo bieżącym numerze omówione zostało szczegółowo postępowanie żywieniowe u pacjentów po cholecystektomii. usunięcie pęcherzyka żółciowego jest jedyną metodą leczenia ostrej kamicy żółciowej, a dieta po tym zabiegu jest niezwykle istotna zarówno w procesie rekonwalescencji jak i dalszego prawidłowego funkcjonowania.
Szczególnej uwadze Polecam Państwu również artykuły z zakresu dietetyki sportowej. Jeden z nich wnikliwie omawia kolejny suplement, którego działanie zostało potwierdzone w licznych badaniach naukowych. Mowa o wodorowęglanach. drugi artykuł wskazuje na rolę testów wydolnościowych stosowanych w diagnostyce sportowej.
redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska