menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Współczesna Dietetyka | 26/2019

Obserwując rosnącą ilość pacjentów z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, którzy pojawiają się w gabinetach dietetycznych, postanowiliśmy w bieżącym wydaniu przybliżyć Państwu kwesti e związane z diagnozowaniem oraz stosowane aktualnie zalecenia żywieniowe w przypadku tego schorzenia. Jest to zjawisko o tyle niepokojące, że uznaje się je za kolejną chorobę cywilizacyjną. zwłaszcza, że choroba ta może powodować długoterminowe powikłania a zmiana nawyków żywieniowych stanowi podstawę leczenia i profi laktyki.

Ponieważ brakuje (w Polsce) jednoznacznych wytycznych dotyczących diety w naFLd, a dane literaturowe oraz doświadczenia specjalistów w tym zakresie nie są spójne, w artykule dotyczącym dietoterapii wzięto pod uwagę wytyczne międzynarodowe i aktualnie dostępne dane na temat wyników stosowania konkretnych zaleceń u pacjentów.

Dodatkowo bieżącym numerze omówione zostało szczegółowo postępowanie żywieniowe u pacjentów po cholecystektomii. usunięcie pęcherzyka żółciowego jest jedyną metodą leczenia ostrej kamicy żółciowej, a dieta po tym zabiegu jest niezwykle istotna zarówno w procesie rekonwalescencji jak i dalszego prawidłowego funkcjonowania.

Szczególnej uwadze Polecam Państwu również artykuły z zakresu dietetyki sportowej. Jeden z nich wnikliwie omawia kolejny suplement, którego działanie zostało potwierdzone w licznych badaniach naukowych. Mowa o wodorowęglanach. drugi artykuł wskazuje na rolę testów wydolnościowych stosowanych w diagnostyce sportowej.

redaktor prowadząca

Sylwia Leszczyńska



Article image

Postępowanie żywieniowe u pacjenta z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD)

dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik

W ostatnich latach coraz większą uwagę zwraca lawinowo narastająca ilość chorób wątroby, zwłaszcza jej choroba stłuszczeniowa. Bardzo szybko rosnąca zapadalność stanowi coraz poważniejszy w skutkach problem zarówno kliniczny, jak i metaboliczny, oscylując na granicy epidemii i uznania za kolejną chorobę cywilizacyjną.

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

Postępowanie żywieniowe u pacjenta z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD)

dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik

Article image

W ostatnich latach coraz większą uwagę zwraca lawinowo narastająca ilość chorób wątroby, zwłaszcza jej choroba stłuszczeniowa. Bardzo szybko rosnąca zapadalność stanowi coraz poważniejszy w skutkach problem zarówno kliniczny, jak i metaboliczny, oscylując na granicy epidemii i uznania za kolejną chorobę cywilizacyjną.

Czytam więcej
Article image

Fleksitarianizm – nowoczesny sposób odżywiania

Małgorzata Goc

Nadmierne spożycie mięsa jest jednym z najistotniejszych problemów społecznych i środowiskowych, z którymi mamy do czynienia we współczesnym świecie. Ograniczenie konsumpcji mięsa przez człowieka, oprócz korzyści zdrowotnych, może pomóc w zapobieganiu niszczenia środowiska i cierpienia zwierząt, a nawet w łagodzeniu zmian klimatycznych na Ziemi. Jedną z opcji rozwiązania tych problemów jest fleksitarianizm1. Czym więc jest i na czym polega?

czytaj dalej
tekst otwarty

Z GABINETU DIETETYKA

Fleksitarianizm – nowoczesny sposób odżywiania

Małgorzata Goc

Article image

Nadmierne spożycie mięsa jest jednym z najistotniejszych problemów społecznych i środowiskowych, z którymi mamy do czynienia we współczesnym świecie. Ograniczenie konsumpcji mięsa przez człowieka, oprócz korzyści zdrowotnych, może pomóc w zapobieganiu niszczenia środowiska i cierpienia zwierząt, a nawet w łagodzeniu zmian klimatycznych na Ziemi. Jedną z opcji rozwiązania tych problemów jest fleksitarianizm1. Czym więc jest i na czym polega?

Czytam więcej
Article image

Wsparcie żywieniowe i probiotykoterapia w zakażeniu HIV

Marta Stelmasiak

Zakażenie wirusem HIV powoduje wiele niekorzystnych zmian w przewodzie pokarmowym, prowadząc do enteropatii, przewlekłych biegunek i zaburzeń wchłaniania. Umiejętne prowadzenie żywienia zakażonych pacjentów może znacznie zwiększyć ich komfort życia. Mimo postępu w terapii antyretrowirusowej, nadal prowadzone są poszukiwania nowych metod leczenia. Interesujące i obiecujące wyniki badań uzyskano przy zastosowaniu suplementacji probiotykami.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Wsparcie żywieniowe i probiotykoterapia w zakażeniu HIV

Marta Stelmasiak

Article image

Zakażenie wirusem HIV powoduje wiele niekorzystnych zmian w przewodzie pokarmowym, prowadząc do enteropatii, przewlekłych biegunek i zaburzeń wchłaniania. Umiejętne prowadzenie żywienia zakażonych pacjentów może znacznie zwiększyć ich komfort życia. Mimo postępu w terapii antyretrowirusowej, nadal prowadzone są poszukiwania nowych metod leczenia. Interesujące i obiecujące wyniki badań uzyskano przy zastosowaniu suplementacji probiotykami.

Czytam więcej
Article image

Kiszonki – cenne źródło probiotyków

Fermentowanie żywności posiada długa tradycję, jest jedną z najstarszych biotechnologii wytwarzania produktów spożywczych o pożądanych właściwościach, takich jak wydłużony okres przydatności do spożycia oraz określone właściwości organoleptyczne10. Ludzie od najdawniejszych czasów wykorzystywali ten proces, aby w okresie nieurodzaju móc wykorzystać produkty żywnościowe. Starożytni Grecy, Egipcjanie, Rzymianie, a także Słowianie i narody Azji znali sposoby konserwowania roślin4.

czytaj dalej

SUPERFOODS

Kiszonki – cenne źródło probiotyków

Article image

Fermentowanie żywności posiada długa tradycję, jest jedną z najstarszych biotechnologii wytwarzania produktów spożywczych o pożądanych właściwościach, takich jak wydłużony okres przydatności do spożycia oraz określone właściwości organoleptyczne10. Ludzie od najdawniejszych czasów wykorzystywali ten proces, aby w okresie nieurodzaju móc wykorzystać produkty żywnościowe. Starożytni Grecy, Egipcjanie, Rzymianie, a także Słowianie i narody Azji znali sposoby konserwowania roślin4.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania


Czytaj online

okladka-26.png lub sprawdz ofertę