menu close arrow_back_ios person_add home

Z GABINETU DIETETYKA

Article image

Białko roślinne a MAFLD – niealkoholowe stłuszczenie wątroby

mgr Jan Tomaszewski

01-11-2022

NR 44/2022

Jednostka chorobowa, którą dotychczas znaliśmy jako Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD – Non- Alcoholic Fatty Liver Disease) obecnie nosi nazwę MAFLD (Metabolic associated fatty liver disease, MAFLD). Jest to jedna z najczęstszych chorób wątroby o charakterze dysfunkcji metabolicznej. Charakteryzuje się wysoką akumulacją lipidów w hepatocytach – komórkach wątroby o przyczynie innej niż toksyczność alkoholu, leków lub w wyniku zakażeń wirusowych np. HCV, HBV lub HIV.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Białko roślinne a MAFLD – niealkoholowe stłuszczenie wątroby

mgr Jan Tomaszewski

Article image

Jednostka chorobowa, którą dotychczas znaliśmy jako Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD – Non- Alcoholic Fatty Liver Disease) obecnie nosi nazwę MAFLD (Metabolic associated fatty liver disease, MAFLD). Jest to jedna z najczęstszych chorób wątroby o charakterze dysfunkcji metabolicznej. Charakteryzuje się wysoką akumulacją lipidów w hepatocytach – komórkach wątroby o przyczynie innej niż toksyczność alkoholu, leków lub w wyniku zakażeń wirusowych np. HCV, HBV lub HIV.

Czytam więcej
Article image

Przygotowanie żywieniowe do operacji bariatrycznej

mgr Filip Biernacki

01-11-2022

NR 44/2022

Zastosowanie operacji bariatrycznych w leczeniu otyłości olbrzymiej zyskało w ostatnich latach na popularności. Zabiegi te wykonywane są z roku na rok z coraz większą częstotliwością. Wyzwaniem pozostaje jednak przygotowanie żywieniowe do operacji. Na ten moment brak jest jednolitych wytycznych towarzystw naukowych w Polsce dotyczących skutecznego przygotowania w zakresie postępowania żywieniowego, którymi mogliby kierować się dyplomowani dietetycy.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Przygotowanie żywieniowe do operacji bariatrycznej

mgr Filip Biernacki

Article image

Zastosowanie operacji bariatrycznych w leczeniu otyłości olbrzymiej zyskało w ostatnich latach na popularności. Zabiegi te wykonywane są z roku na rok z coraz większą częstotliwością. Wyzwaniem pozostaje jednak przygotowanie żywieniowe do operacji. Na ten moment brak jest jednolitych wytycznych towarzystw naukowych w Polsce dotyczących skutecznego przygotowania w zakresie postępowania żywieniowego, którymi mogliby kierować się dyplomowani dietetycy.

Czytam więcej