Współcześnie obserwowanym problemem jest rosnący udział osób starszych w społeczeństwach krajów rozwiniętych1. Stan zdrowia tej gwałtownie zwiększającej się populacji jest istotny z punktu widzenia nie tylko samych seniorów, ale także służby zdrowia oraz opieki społecznej. W wielu badaniach podkreśla się znaczenie prawidłowej diety i jej wpływ na wydłużenie życia oraz utrzymanie dobrego stanu zdrowia, spowolnienie procesów degeneracyjnych, wspomaganie układu odpornościowego, zapobieganie niedożywieniu, chorobom układu krążenia, a także wspomagająco w procesach rekonwalescencji2, 3.
Kogo dotyczy problematyka żywienia geriatrycznego?
Dokładna granica wieku, kiedy człowiek może zostać określony jako stary, nie została ustalona. Przyjmuje się, że okres starości zaczyna się w wieku 60 lub 65 lat (GUS 2014).
Jak podają źródła statystyczne, na świecie wzrasta liczba osób starszych i zwiększa się ich udział w populacji ogółem. Dotyczy to w szczególności państw rozwiniętych, w tym i Polski.
Światowy raport zdrowia opublikowany przez WHO w 2014 roku4 podaje, że w roku 2010 na świecie żyło 524 milionów osób w wieku 65 lat i starszych. Przewiduje się, że w roku 2050 nastąpi dalszy wzrost liczebności tej grupy – do prawie 2 miliardów (WHO 2014).
Liczby rzeczywiście są znamienne. Do tej pory problematyka żywienia geriatrycznego często schodziła na boczny tor, wypierana przez szeroko opisywane mody dietetyczne, spory dotyczące włączania bądź wykluczania z diety konkretnych składników odżywczych bądź produktów spożywczych.
Czym wyróżniają się potrzeby żywieniowe osób starszych? W jaki sposób zagwarantować seniorom dietę, która zapewni odpowiedni poziom ich odżywienia? Przede wszystkim należy poznać fizjologiczne podłoże zmian zachodzących w obrębie układu pokarmowego, postępujących z wiekiem.
Najczęściej występujące problemy żywieniowe osób starszych wynikające ze zmian zachodzących w obszarze układu pokarmowego w procesie fizjologicznego starzenia się.
Oliwa Busa to jedna z bardziej docenianych oliw ze starych gajów oliwnych słonecznej Chorwacji. Produkowana przez rodzinę Belci od pokoleń, stanowi podstawę kuchni chorwackiej na półwyspie Istria. Oliwa Busa to produkt regionalny, ekologiczny, wytworzony jedynie z oliwek, bez dodatku innych olejów, jest to produkt nierafinowany.
czytaj dalej
Joanna Drygiel, dr n. med. Magdalena Jodkiewicz
Najczęściej diagnozowanym nowotworem złośliwym u kobiet w Polsce jest rak piersi. Jednocześnie wśród nowotworów złośliwych stanowi on drugą przyczynę zgonów. Choroba ta może dotyczyć zarówno kobiet, jak i mężczyzn w każdym wieku, jednak największe ryzyko występuje u kobiet między 50 a 70 rokiem życia.
czytaj dalej
Monika Dudek-Palaczyk
Czy wszystkie zalecenia dietetyczne w nadczynności tarczycy u dzieci są podobne jak u dorosłych? Jak zaplanować dietoterpię dziecka z nadczynnością tarczycy?
czytaj dalej