Modyfikacje diety i stylu życia mogą mieć znaczący wpływ na przebieg oraz progresję endometriozy poprzez regulację stanu zapalnego, wpływ na aktywność estrogenów, cykl menstruacyjny oraz metabolizm prostaglandyn.
Jesteś tu:
Jesteś tu:
Początek roku w redakcji Współczesnej Dietetyki nieprzypadkowo zbiegł się ze zmianami i nowościami, a nawet można powiedzieć – ulepszeniami, zarówno w samym czasopiśmie, jak i redakcji magazynu. Przede wszystkim, czujemy się bardzo docenieni i uhonorowani nawiązaną współpracą merytoryczną oraz patronatami, które udało się pozyskać Współczesnej Dietetyce w ostatnim czasie.
Aktualne wydanie magazynu powstało we współpracy z Polskim Towarzystwem Leczenia Otyłości, które objęło patronatem nasz nowy kurs szkoleniowy Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetyka. Szkolenie w formule online prowadzą dwie członkinie PTLO: lekarz – dr hab. Monika Szulińska oraz dietetyk – dr Matylda Kręgielska-Narożna, a sam kurs zostanie niebawem uruchomiony na platformie internetowej Współczesnej Dietetyki. Tymczasem, o najnowszych doniesieniach i aktualnych rekomendacjach w zakresie postępowania dietetycznego przy zespole metabolicznym, rozmawiamy na łamach niniejszego wydania, w wywiadzie z dr Szulińską.
Mając na uwadze niedawne postępy legislacyjne w sprawie regulacji zawodu dietetyka (oraz innych zawodów medycznych), szczególnie istotna wydaje się współpraca, którą nawiązaliśmy z Polskim Związkiem Zawodowym Dietetyków – jednym z organów opiniodawczych w procedowanej ustawie. Wraz ze styczniowo-lutowym numerem rozpoczynamy cykl informacji, który powstaje z udziałem PZZD i wyjaśnia planowane regulacje,
Niezwykle cieszy nas także fakt objęcia patronatem przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN działu Dietetyka onkologiczna. W aktualnym wydaniu Towarzystwo objęło opieką merytoryczną zagadnienie żywienia chorych na nowotwory przełyku oraz postępowania żywieniowego z pacjentem skrajnie niedożywionym.
Mam nadzieję, że nawiązane partnerstwa merytoryczne przełożą się na dalszą atrakcyjność i najwyższą jakość publikowanych treści, które stanowią wyróżnik Współczesnej Dietetyki od ponad 7 lat, a zmiany poczynione w samej redakcji spełnią oczekiwania najbardziej wymagających Czytelników. Czego Państwu i sobie życzę!
Z pozdrowieniami,
Ania Gadzińska-Kryjak
Redaktorka naczelna
Modyfikacje diety i stylu życia mogą mieć znaczący wpływ na przebieg oraz progresję endometriozy poprzez regulację stanu zapalnego, wpływ na aktywność estrogenów, cykl menstruacyjny oraz metabolizm prostaglandyn.
Choroby układu krążenia, które są jednym ze skutków rozwoju cywilizacji, wyprzedziły w statystykach inne przyczyny zgonów zarówno w naszym kraju, jak i w światowych trendach. W 2020 roku 37,5% zgonów w Polsce było z przyczyn sercowych, czyli ostrej niewydolności wieńcowej, zwanej potocznie zawałem serca1.
Pokarm jest niezbędny człowiekowi do przeżycia. Pojawiły się sugestie, że spożycie pewnych pokarmów może być związane z zachowaniami przypominającymi uzależnienie od substancji psychoaktywnych lub alkoholu. Tłumaczy się to wpływem zarówno pokarmów, jak i substancji psychoaktywnych na układ nagrody w ośrodkowym układzie nerwowym oraz występowaniem podobnych objawów, tj. brakiem kontroli i nadmiernym skupianiu się na spożyciu określonego pokarmu.
Ostatnimi laty dyscypliny siłowe zyskują na popularności. Dowody naukowe dokumentują istotną rolę treningu siłowego na każdym etapie życia. Trening oporowy wpływa pozytywnie na gęstość mineralną kości, poziom tkanek metabolicznie czynnych oraz koordynację ruchową, a u starszych zmniejsza ryzyko upadku dzięki poprawie siły mięśniowej i stabilności. Trójbój jest dyscypliną nieolimpijską, opierającą się na ćwiczeniach wykonywanych z oporem zewnętrznym, pod postacią obciążenia zakładanego na gryf. W dzisiejszym tekście przedstawione zostaną najistotniejsze informacje dotyczące zasad żywienia oraz podstaw suplementacji w tej dyscyplinie sportu.
Niniejszym artykułem otwieramy cykl tematów związanych z zaburzeniami jedzenia u dzieci. W pierwszej części omówione zostaną różne formy trudności w karmieniu
i jedzeniu oraz ich przyczyny medyczne, natomiast w kolejnych wydaniach poruszymy kwestie przyczyn neurologopedycznych oraz psychicznych.
Tyle się mówi o prozdrowotnych właściwościach oliwy z oliwek, a tymczasem mamy własny, polski złoty olej – olej rzepakowy. Jest on cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, których zawiera aż 10 razy więcej niż oliwa z oliwek. Czy faktycznie olej rzepakowy posiada właściwości poprawiające stan zdrowia?
Niedożywienie to poważny problem kliniczny, który dotyczy od 30 do 85% pacjentów z rozpoznaną chorobą nowotworową, a w ostatnich tygodniach życia występuje u 80–90% chorych. U 20% pacjentów wyniszczenie jest bezpośrednią przyczyną zgonu. Zgodnie z obecnymi standardami każdy chory po diagnozie choroby nowotworowej powinien być poddany ocenie stanu odżywienia oraz otrzymać właściwie dopasowane leczenie żywieniowe.
Rosnące zainteresowanie wykorzystaniem suplementacji dietetycznej w leczeniu pacjentów z przewlekłymi zaburzeniami o podłożu zapalnym, jak choroba Hashimoto cieszy się dużym powodzeniem z uwagi na potencjał do poprawy ogólnego stanu zdrowia, a także wspomagania farmakologicznego. Niestety, pomimo wielu przeprowadzonych dotychczas badań naukowych wskazujących na zaangażowanie poszczególnych składników dietetycznych w prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, nadal brakuje szczegółowych wytycznych, jakie suplementy dietetyczne warto rozważyć u pacjentów z Hashimoto.
3 grudnia z inicjatywy redakcji „Współczesnej Dietetyki” odbyło się certyfikowane szkolenie online „Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetyka. Nowe rekomendacje, wytyczne i praktyczne postępowanie”. Do przeprowadzenia szkolenia zaprosiliśmy ekspertki z zakresu leczenia otyłości i zespołu metabolicznego – dr hab. n. med. Monikę Szulińską oraz dr n. o zdr. Matyldę Kręgielską-Narożną. Szkolenie zostało objęte honorowym patronatem PTLO – Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości oraz PZZD – Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków. O zespole metabolicznym oraz roli lekarza i dietetyka w jego terapii rozmawiamy z dr hab. n. med. Moniką Szulińską.