menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Psychobiotyki jako potencjalne wsparcie terapeutyczne w leczeniu zaburzeń psychicznych i neurologicznych

dr n. med. Justyna Jessa

WARTO WIEDZIEĆ

01-10-2025

61/2025

Psychobiotyki to szczególny rodzaj probiotyków, które oddziałują na oś jelitowo-mózgową i mogą modulować procesy emocjonalne, poznawcze oraz reakcje na stres. W ostatnich latach intensywnie badane są powiązania pomiędzy mikrobiotą jelitową a funkcjonowaniem układu nerwowego. 

WPROWADZENIE

Oś jelitowo-mózgowa (ang. gut-brain axis) to dwukierunkowy system komunikacji pomiędzy układem pokarmowym a centralnym układem nerwowym. Obejmuje ona złożone interakcje nerwowe (m.in. nerw błędny, jelitowy układ nerwowy), hormonalne (kortyzol, hormony jelitowe) oraz immunologiczne (cytokiny, mediatory zapalne)1.

W centrum tej osi znajduje się mikrobiota jelitowa — zbiór bilionów bakterii, archeonów, wirusów i grzybów zamieszkujących ludzkie jelita. Zaburzenia równowagi mikrobioty (dysbioza) wiązane są z rozwojem takich chorób jak depresja, zaburzenia lękowe czy choroba Parkinsona2.

Psychobiotyki to specjalna grupa probiotyków, które w badaniach wykazują zdolność do poprawy funkcjonowania osi jelitowo-mózgowej i wywierają korzystny wpływ na zdrowie psychiczne3. Pojęcie to otwiera nowy kierunek badań nad terapiami wspomagającymi leczenie psychiatryczne i neurologiczne.

Do szczepów psychobiotycznych o udokumentowanym w badaniach naukowych korzystnym wpływie na oś jelitowo–mózgową zalicza się:

Psychobiotyki to szczególny rodzaj probiotyków, które oddziałują na oś jelitowo-mózgową i mogą modulować procesy emocjonalne, poznawcze oraz reakcje na stres. W ostatnich latach intensywnie badane są powiązania pomiędzy mikrobiotą jelitową a funkcjonowaniem układu nerwowego. 

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. Justyna Jessa

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny w klinice Una Medica – Centrum Medycyny Funkcjonalnej i Stylu Życia. W swojej praktyce zawodowej zajmuje się pacjentami z SIBO (zespołem przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim), chorobami metabolicznymi i autoimmunologicznymi, a także żywieniem dzieci i kobiet w ciąży. W Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie obroniła doktorat na temat bezpieczeństwa stosowania diet eliminacyjnych u dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Autorka książki „Autyzm i dieta – co jako rodzic powinieneś wiedzieć”, w której przytacza dane naukowe nt. powiązania zaburzeń ze spektrum autyzmu z dietą.


Czytaj więcej