Współczesna Dietetyka | 61/2025
Szanowni Państwo, Drodzy Czytelnicy!
Jesień to pora roku, która sprzyja refleksji i zwolnieniu tempa. Dni stają się krótsze, spędzamy więcej czasu w domach, a nasze organizmy przygotowują się na chłodniejsze miesiące. Liczę, że to właśnie jesienne popołudnia umożliwią Państwu wygospodarowanie czasu na lekturę naszego czasopisma.
Na łamach bieżącego wydania „Współczesnej Dietetyki” zostało poruszonych wiele tematów istotnych z punktu widzenia dietetyki i medycyny, jednak moją szczególną uwagę zwróciła praca prof. Bożeny Muszyńskiej Grzyby jadalne – zapomniana superżywność o potwierdzonym działaniu. Bowiem ciepła jesień sprzyja spacerom po lesie i często korzystamy z darów natury, spożywając leśne grzyby, których właściwości zdrowotne są, niestety, niedoceniane. Z kolei artykuł autorstwa dr n. med. Karoliny Krupy-Kotary Dietoterapia jako element leczenia zaburzeń lękowych wskazuje istotność sposobu żywienia zarówno w terapii coraz częściej diagnozowanego schorzenia także u młodych osób.
Przechodząc do innych artykułów zawartych w numerze, zapraszam Państwa do zapoznania się z tematem opracowanym przez dr hab. n. med. i n. o zdr. Dominikę Maciejewską-Markiewicz Witamina C, magnez oraz kwasy omega-3 w hiperkortyzolemii i zaburzeniach osi HPA, w którym przedstawiono istotne z punktu opieki dietetycznej informacje. W kolejnym wartościowym artykule dr n. med. Paulina Borek-Trybała zwraca uwagę na to, jak starzenie się nerek warunkuje ilość białka w diecie.
W bieżącym wydaniu nie zabrakło także zagadnień dotyczących między innymi wpływu metforminy na mikrobiotę jelitową, postępowania żywieniowego w raku szyjki i trzonu macicy, a także związku między wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi w mleku ludzkim a snem niemowląt. Ostatni, ale również wartościowy artykuł dotyczy ważnego zagadnienia w dietetyce sportowej, czyli wpływu suplementacji białkiem na skład ciała, adaptacje fizjologiczne i wydolność podczas treningu wytrzymałościowego, a opracował go mgr Marcin Osowski.
Zapraszam do lektury,
dr n. med. Aneta Kościołek