menu person_add home

Konsekwencje diety wysokoprzetworzonej na mikrobiom jelitowy

Julia Bober

Z GABINETU DIETETYKA

01-07-2022

42/2022

Zawartość talerza wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasz organizm, ale także na mikroorganizmy w nim bytujące. Nieodpowiedni jadłospis, bogaty w produkty wysokoprzetworzone, może prowadzić do powstania dysbiozy jelitowej i powodować istotne komplikacje zdrowotne. Jakie są konsekwencje dysbiozy jelitowej? Jak jej zapobiegać i komponować posiłki dla zdrowia przewodu pokarmowego i, co za tym idzie, nas samych?

UDZIAŁ PRODUKTÓW WYSOKOPRZETWORZONYCH W DIECIE

Pomimo coraz większej świadomości zarówno dorosłych, jak i dzieci na temat istotności zróżnicowanej i zdrowej diety dla organizmu, wciąż zbyt mało osób stosuje się do zaleceń prezentowanych przez Państwowy Zakład Higieny (PZH) czy Światową Organizację Zdrowia (WHO), stosując je bardzo wybiórczo i okazjonalnie, zazwyczaj przez krótki okres, w reakcji na strach przed chorobą, wracając następnie do nieprawidłowych nawyków żywieniowych.

Zawartość talerza wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasz organizm, ale także na mikroorganizmy w nim bytujące. Nieodpowiedni jadłospis, bogaty w produkty wysokoprzetworzone, może prowadzić do powstania dysbiozy jelitowej i powodować istotne komplikacje zdrowotne. Jakie są konsekwencje dysbiozy jelitowej? Jak jej zapobiegać i komponować posiłki dla zdrowia przewodu pokarmowego i, co za tym idzie, nas samych?

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Julia Bober

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, członkini Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego ze specjalnością Edukator zdrowotny. Autorka publikacji popularno--naukowych w czasopismach dla specjalistów. Prelegentka warsztatów zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci na temat racjonalnego odżywiania. W swojej pracy szczególny nacisk kładzie na indywidualną edukację żywieniową, która pomaga pacjentom zmienić podejście do odżywiania i zdrowego stylu życia. O zbilansowaną i zdrową dietę dba, nawet żeglując.