menu close arrow_back_ios person_add home

WARZYWA I OWOCE W CODZIENNEJ DIECIE

Najnowsze zalecenia żywieniowe przedstawione w formie „Talerza zdrowego żywienia” umacniają twierdzenie, że owoce i warzywa powinny być podstawą codziennej diety Polaków. Warzywa i owoce są bogactwem składników odżywczych i aktywnych biologicznie związków, działających korzystnie na organizm człowieka. W codziennej diecie powinno się znaleźć minimum 400 g warzyw i owoców, z zachowaniem odpowiedniej proporcji – więcej warzyw niż owoców. Jednak właściwe odżywianie wymaga dopasowania spożywanej żywności do indywidualnych potrzeb uwzględniających wiek, występujące choroby i dolegliwości, alergie i nietolerancje czy warunki życia. Dotyczy to również warzyw i owoców1,2.

WŁAŚCIWOŚCI WARZYW I OWOCÓW

Warzywa i owoce w większości charakteryzują się niską wartością energetyczną, ale dużą gęstością odżywczą. Dostarczają cennych składników odżywczych, przy stosunkowo małej podaży kilokalorii3. Zwiększone spożycie owoców i warzyw poprawia jakość diety i może prowadzić do zmniejszenia całkowitego spożycia kilokalorii, zwłaszcza wtedy, gdy owoce i warzywa zastępują żywność o wyższej zawartości tłuszczów nasyconych i cukru4. Składniki diety pozyskiwane z owoców i warzyw zawierają wodę, błonnik, witaminy i składniki mineralne, białka (bardziej obficie w roślinach strączkowych), czasem tłuszcze (awokado, oliwki), kwasy organiczne i strawne węglowodany. Zawierają one także związki przeciwutleniające, takie jak fitosterole, karotenoidy, np. likopen, kwas askorbinowy, tokoferole, glukozynolany oraz flawonoidy2,3,5. Wysokie spożycie owoców i warzyw jest jednym z fundamentów zdrowej diety i jest zalecane ogółowi społeczeństwa w celu zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i raka, które są dwiema najczęstszymi przyczynami przedwczesnych zgonów na całym świecie. Składniki odżywcze zawarte w warzywach i owocach oddziałują również pozytywnie na układ trawienny i wspomagają układ odpornościowy. Wyniki te potwierdzają zalecenia zdrowia publicznego6.

Najnowsze zalecenia żywieniowe przedstawione w formie „Talerza zdrowego żywienia” umacniają twierdzenie, że owoce i warzywa powinny być podstawą codziennej diety Polaków. Warzywa i owoce są bogactwem składników odżywczych i aktywnych biologicznie związków, działających korzystnie na organizm człowieka. W codziennej diecie powinno się znaleźć minimum 400 g warzyw i owoców, z zachowaniem odpowiedniej proporcji – więcej warzyw niż owoców. Jednak właściwe odżywianie wymaga dopasowania spożywanej żywności do indywidualnych potrzeb uwzględniających wiek, występujące choroby i dolegliwości, alergie i nietolerancje czy warunki życia. Dotyczy to również warzyw i owoców1,2.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Małgorzata Goc

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi na kierunku Dietetyka. Kontynuuje edukację na stopniu magisterskim w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Członek zespołu Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”.