menu close arrow_back_ios person_add home

Zastosowanie probiotyków w leczeniu przewlekłego zmęczenia

dr n. biomed. Joanna Jurek

Z GABINETU DIETETYKA

01-02-2024

51/2024

Zespół chronicznego zmęczenia (ang. Chronic Fatigue Syndrome ME/CFS) jest jednym z przykładów wieloukładowych i wyniszczających chorób o nieznanej przyczynie, które charakteryzują się ogólnym niskim samopoczuciem związanym z wysiłkiem i chronicznym wyczerpaniem. Uczucie przewlekłego uporczywego zmęczenia fizycznego i psychicznego, które nie ustępuje po odpoczynku czy śnie znacząco wpływają na zdolność do codziennego funkcjonowania, w tym także na zdrowie psychiczne i zmniejszoną produktywność.

ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA JAKO JEDNOSTKA CHOROBOWA

Zespół chronicznego zmęczenia (ang. Chronic fatigue syndrome, CFS) jest to złożona i wyniszczająca organizm choroba, najczęściej charakteryzująca się uporczywym i głębokim wyczerpaniem oraz ogólnie złym samopoczuciem po jakiejkolwiek aktywności, nawet tej wymagającej z pozoru małego nakładu energetycznego11. Według ostatnich badań epidemiologicznych w 2020 roku, u około 67 mln osób na świecie jest diagnozowana z CFS32 przy czym częstotliwość występowania tej choroby w populacji ogólnej Stanów Zjednoczonych określa się na 0,89%34, podczas gdy w Europie waha się ona od 0,1 do 0,7%, co jest wynikiem wykorzystania różnych kryteriów diagnostycznych35.

Zespół chronicznego zmęczenia (ang. Chronic Fatigue Syndrome ME/CFS) jest jednym z przykładów wieloukładowych i wyniszczających chorób o nieznanej przyczynie, które charakteryzują się ogólnym niskim samopoczuciem związanym z wysiłkiem i chronicznym wyczerpaniem. Uczucie przewlekłego uporczywego zmęczenia fizycznego i psychicznego, które nie ustępuje po odpoczynku czy śnie znacząco wpływają na zdolność do codziennego funkcjonowania, w tym także na zdrowie psychiczne i zmniejszoną produktywność.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Joanna Jurek

CZYTAM ARTYKUŁY

Doktor nauk biomedycznych ze specjalizacją w immunologii i żywieniu człowieka. Absolwentka studiów biomedycznych na Ulster University w Wielkiej Brytanii. Joanna posiada doświadczenie badawcze w badaniach klinicznych skupiających się na roli diety oraz mikrobioty człowieka. Aktywnie dzieli się wiedzą na łamach czasopism fachowych oraz podczas szkoleń. Współpracuje z partnerami przemysłowymi wdrażając najświeższe innowacje w dziedzinie żywienia człowieka i suplementacji.