menu close arrow_back_ios person_add home

Dieta a narząd wzroku

Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów, jakie ma człowiek. Dzięki niemu możliwe jest odbieranie i analizowanie bodźców z otoczenia. Prawidłowe widzenie daje duże poczucie bezpieczeństwa oraz umożliwia i ułatwia odnajdowanie się w przestrzeni. Tak jak w przypadku innych narządów, tak i w przypadku narządu wzroku możliwe jest wsparcie jego pracy poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę oraz indywidualnie dobraną suplementację.

WPŁYW DIETY NA PRAWIDŁOWE WIDZENIE

Obecny styl życia większości społeczeństwa nie sprzyja prawidłowemu widzeniu. Życie w ciągłym pośpiechu, brak aktywności fizycznej, nieprawidłowe nawyki żywieniowe, picie alkoholu, palenie papierosów oraz nadmierna ekspozycja na promieniowanie niebieskie mogą negatywnie wpływać na jakość widzenia. Ponadto czynniki te mogą przyczynić się do szybszego starzenia narządu wzroku oraz wystąpienia chorób z tym związanych. W związku z tym tak ważne jest wczesne zadbanie o prawidłową dietę oraz aktywność fizyczną, aby cieszyć się dobrym wzrokiem przez długie lata. Istnieje wiele produktów spożywczych oraz składników odżywczych w nich zawartych wykazujących działanie ochronne dla narządu wzroku. Możemy zaliczyć do nich m.in.: witaminę A, witaminy z grupy B, luteinę, zeaksantynę oraz kwas DHA. Okazuje się, że witamina A zapobiega ślepocie nocnej oraz kseroftalmii, czyli zespołowi suchego oka1–2. Istotne jest odpowiednie nawodnienie organizmu (w tym wypijanie około 8 szklanek dziennie wody średniozmineralizowanej – zawartość jonów > 500 mg/l) bowiem wpływa na zmniejszenie dolegliwości zespołu suchego oka oraz dyskomfortu podczas noszenia soczewek3. W zespole suchego oka ważna jest odpowiednia podaż witamin A, C, D, E oraz witamin z grupy B. Odgrywają one rolę w homeostazie powierzchni oka. Ich niedobory mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia takich objawów choroby jak: niewyraźne widzenie, ziarnistość, zaczerwienienie, uczucie ciała obcego czy ból oka4. Okazuje się, że niedobór witaminy A może doprowadzić do niedoboru mucyny oraz nabłonka rogówki, a w przypadku długotrwałych niedoborów do jej owrzodzenia4-6. Natomiast witamina D pełni funkcję w modulowaniu stanu zapalnego i reakcji immunologicznych na powierzchni oka4,5. Z kolei WNKT (wielonienasycone kwasy tłuszczowe) omega-3 w tym kwas DHA wchodzący w skład siatkówki odgrywają rolę strukturalną, funkcjonalną i ochronną. Kwas DHA odpowiada także za prawidłowy rozwój neuronów i fotoreceptorów w życiu płodowym, bierze czynny udział w procesie widzenia, gdyż współuczestniczy w przemianach rodopsyny. Z kolei fotoreceptory siatkówki (czopki i pręciki) zbudowane są głównie z witaminy A oraz WNKT7.

Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów, jakie ma człowiek. Dzięki niemu możliwe jest odbieranie i analizowanie bodźców z otoczenia. Prawidłowe widzenie daje duże poczucie bezpieczeństwa oraz umożliwia i ułatwia odnajdowanie się w przestrzeni. Tak jak w przypadku innych narządów, tak i w przypadku narządu wzroku możliwe jest wsparcie jego pracy poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę oraz indywidualnie dobraną suplementację.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Paula Grdeń

CZYTAM ARTYKUŁY

Doktorantka Szkoły Doktorskiej "Produkcja żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych" na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Dietetyk kliniczny w Poradni Dietetycznej Na Wagę Zdrowia w Lublinie specjalizująca się w zaburzeniach miesiączkowania i wspomaganiu leczenia niepłodności. Współzałożycielka firmy szkoleniowej EduNutrica.pl.