menu close arrow_back_ios person_add home

Z GABINETU DIETETYKA

Article image

Kamica nerkowa – wielokierunkowe postępowanie dietetyczne

Dietetyk Sylwia Gugała-Mirosz

01-11-2018

NR 20/2018

Kamica nerkowa, nazywana również kamicą moczową, jest jedną z najczęściej występujących chorób narządów układu moczowo-płciowego. Wiąże się z powstaniem w obrębie dróg moczowych złogów (potocznie kamieni) z substancji chemicznych stanowiących prawidłowy lub patologiczny składnik moczu, zwiększeniem stężenia związków litogennych w moczu, obniżoną aktywnością inhibitorów krystalizacji lub zmianami odczynu pH moczu, które wpływają na rozpuszczalność zawartych w nich składników1.

 

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Kamica nerkowa – wielokierunkowe postępowanie dietetyczne

Dietetyk Sylwia Gugała-Mirosz

Article image

Kamica nerkowa, nazywana również kamicą moczową, jest jedną z najczęściej występujących chorób narządów układu moczowo-płciowego. Wiąże się z powstaniem w obrębie dróg moczowych złogów (potocznie kamieni) z substancji chemicznych stanowiących prawidłowy lub patologiczny składnik moczu, zwiększeniem stężenia związków litogennych w moczu, obniżoną aktywnością inhibitorów krystalizacji lub zmianami odczynu pH moczu, które wpływają na rozpuszczalność zawartych w nich składników1.

 

Czytam więcej
Article image

Mikrobiota jelitowa w jadłowstręcie psychicznym

Dietetyk, psychodietetyk Zuzanna Łukaszewicz

01-11-2018

NR 20/2018

Jadłowstręt psychiczny, anoreksja (z greckiego anorexia nervosa) dokładnie oznacza brak apetytu: an – brak, orexis – apetyt1. Jest to jednostka chorobowa, która według klasyfikacji ICD-10 należy do zaburzeń odżywiania prowadzących do poważnych zmian w zdrowiu fizycznym i psychicznym.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Mikrobiota jelitowa w jadłowstręcie psychicznym

Dietetyk, psychodietetyk Zuzanna Łukaszewicz

Article image

Jadłowstręt psychiczny, anoreksja (z greckiego anorexia nervosa) dokładnie oznacza brak apetytu: an – brak, orexis – apetyt1. Jest to jednostka chorobowa, która według klasyfikacji ICD-10 należy do zaburzeń odżywiania prowadzących do poważnych zmian w zdrowiu fizycznym i psychicznym.

Czytam więcej
Article image

Żywienie pacjentów po resekcji trzustki

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

01-11-2018

NR 20/2018

Operacyjne usunięcie trzustki (pankreatektomia), a niekiedy także struktur sąsiadujących z tym narządem (np. pęcherzyk żółciowy), wiąże się z szeregiem skomplikowanych zdrowotnie konsekwencji wynikających z takiej formy leczenia pacjenta cierpiącego na schorzenia trzustki (np. rak trzustki). Samo przygotowanie pacjenta do zabiegu chirurgicznego nie jest wystarczające. W całej terapii istotne jest podejście holistyczne, współpraca całego zespołu medycznego składającego się z lekarza prowadzącego, chirurga, pielęgniarki, psychologa, fizjoterapeuty, ale także dietetyka.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Żywienie pacjentów po resekcji trzustki

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Operacyjne usunięcie trzustki (pankreatektomia), a niekiedy także struktur sąsiadujących z tym narządem (np. pęcherzyk żółciowy), wiąże się z szeregiem skomplikowanych zdrowotnie konsekwencji wynikających z takiej formy leczenia pacjenta cierpiącego na schorzenia trzustki (np. rak trzustki). Samo przygotowanie pacjenta do zabiegu chirurgicznego nie jest wystarczające. W całej terapii istotne jest podejście holistyczne, współpraca całego zespołu medycznego składającego się z lekarza prowadzącego, chirurga, pielęgniarki, psychologa, fizjoterapeuty, ale także dietetyka.

Czytam więcej
Article image

Alergia pokarmowa jako jedna z przyczyn powstawania AZS

Małgorzata Cyran

01-11-2018

NR 20/2018

Atopowe zapalenie skóry (AZS) – to choroba charakteryzująca się występowaniem zmian zapalnych skóry z towarzyszącym im silnym świądem. Zachorowalność na AZS dotyczy dużej części populacji, szczególnie zamieszkującej kraje uprzemysłowione, w tym ok. 20% dzieci i 1–3% osób dorosłych.

czytaj dalej
Article image

Wsparcie dietetyczne w układowych zapaleniach naczyń

Agnieszka Ciepłowska

01-11-2018

NR 20/2018

Zapalenia naczyń obejmują heterogeniczną grupę rzadkich schorzeń, które charakteryzują się procesem zapalnym i zakrzepowo-zarostowym w ścianie naczynia krwionośnego. Mogą mieć charakter pierwotny lub wtórny, wystąpić na skutek infekcji, choroby nowotworowej lub choroby autoimmunologicznej. Szacuje się, że 39 na 1 000 000 przypadków rocznie dotyczy układowych zapaleń naczyń (poza olbrzymiokomórkowym zapaleniem tętnic)1.
czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Wsparcie dietetyczne w układowych zapaleniach naczyń

Agnieszka Ciepłowska

Article image
Zapalenia naczyń obejmują heterogeniczną grupę rzadkich schorzeń, które charakteryzują się procesem zapalnym i zakrzepowo-zarostowym w ścianie naczynia krwionośnego. Mogą mieć charakter pierwotny lub wtórny, wystąpić na skutek infekcji, choroby nowotworowej lub choroby autoimmunologicznej. Szacuje się, że 39 na 1 000 000 przypadków rocznie dotyczy układowych zapaleń naczyń (poza olbrzymiokomórkowym zapaleniem tętnic)1.
Czytam więcej