Współczesna Dietetyka | 20/2018
Bardzo wiele pytań i wątpliwości mają dietetycy, którzy podejmują się współpracy z placówkami żywienia zbiorowego, takimi jak żłobki czy przedszkola. doświadczenie i wiedza z zakresu żywienia człowieka nie zawsze jest wystarczająca w prawidłowym przygotowywaniu posiłków dla najmłodszych. Poza znajomością żywieniowych potrzeb dzieci, niezbędnych do ich prawidłowego rozwoju i funkcjonowania, należy też działać w oparciu o obowiązujące przepisy prawa, które regulują sposób przygotowania posiłków. Nie należy też zapominać o tym, że posiłek dla dzieci musi być przygotowany z niezwykłą starannością jeśli chodzi o smak, ale i o wygląd – niejadek w przedszkolu to częsty widok i każdy powód do grymaszenia przy jedzeniu jest dla niego dobry. temat numeru szczegółowo wyjaśnia w oparciu o jakie zasady i w jaki sposób komponować jadłospis dla dzieci w placówkach typu żłobek czy przedszkole. Artykuł został przygotowany przez autorki na co dzień zajmujące się tą tematyką w instytucie Żywności i Żywienia.
Niezmiernie miło nam jest poinformować, że instytut Żywności i Żywienia objął patronatem dwumiesięcznik „współczesna dietetyka”, doceniając wysoki poziom merytoryczny pisma i działania redakcji mające na celu propagowanie wiedzy naukowej, popartej badaniami i wskazując na jej praktyczne zastosowanie. Mamy nadzieję, że to wyróżnienie pozwoli nam jeszcze lepiej edukować i wspierać dietetyków w ich codziennej pracy.
Zachęcam do lektury
redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska