menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Współczesna Dietetyka | 20/2018

Bardzo wiele pytań i wątpliwości mają dietetycy, którzy podejmują się współpracy z placówkami żywienia zbiorowego, takimi jak żłobki czy przedszkola. doświadczenie i wiedza z zakresu żywienia człowieka nie zawsze jest wystarczająca w prawidłowym przygotowywaniu posiłków dla najmłodszych. Poza znajomością żywieniowych potrzeb dzieci, niezbędnych do ich prawidłowego rozwoju i funkcjonowania, należy też działać w oparciu o obowiązujące przepisy prawa, które regulują sposób przygotowania posiłków. Nie należy też zapominać o tym, że posiłek dla dzieci musi być przygotowany z niezwykłą starannością jeśli chodzi o smak, ale i o wygląd – niejadek w przedszkolu to częsty widok i każdy powód do grymaszenia przy jedzeniu jest dla niego dobry. temat numeru szczegółowo wyjaśnia w oparciu o jakie zasady i w jaki sposób komponować jadłospis dla dzieci w placówkach typu żłobek czy przedszkole. Artykuł został przygotowany przez autorki na co dzień zajmujące się tą tematyką w instytucie Żywności i Żywienia.

Niezmiernie miło nam jest poinformować, że instytut Żywności i Żywienia objął patronatem dwumiesięcznik „współczesna dietetyka”, doceniając wysoki poziom merytoryczny pisma i działania redakcji mające na celu propagowanie wiedzy naukowej, popartej badaniami i wskazując na jej praktyczne zastosowanie. Mamy nadzieję, że to wyróżnienie pozwoli nam jeszcze lepiej edukować i wspierać dietetyków w ich codziennej pracy.

Zachęcam do lektury

redaktor prowadząca

Sylwia Leszczyńska



tekst otwarty

AKTUALNOŚCI

Neofobia żywieniowa i zaburzenia ze spektrum autyzmu

Weronika Strugała

Article image

Czy i jak neofobia żywieniowa powiązana jest z autyzmem? Na to pytanie postanowili odpowiedzieć naukowcy i opublikowali swoje wyniki badań w publikacji Autism spectrum disorder and food neophobia: clinical and subclinical links w „The Amercian Journal of Clinical Nutrition”1.

Czytam więcej

DIETETYKA SPORTOWA

Aktywność fizyczna a insulinooporność

dr n. med. Izabela Grabowska

Article image

Szacuje się, iż na całym świecie jest 425 mln osób dorosłych chorujących na cukrzycę. W Polsce blisko 2 mln 700 osób ma zdiagnozowaną cukrzycę, a prawie drugie tyle, bo 2 mln 235 osób, ma nieprawidłową tolerancję glukozy2. Niestety, dane na kolejne lata nie są optymistyczne i przewiduje się dalszy wzrost zachorowalności.

Czytam więcej
Article image

Rola interakcji składników żywności z genami w prewencji cukrzycy typu 2

Paulina Hetwer

Występowanie cukrzycy typu 2 (CT2) wiąże się ze zwiększoną śmiertelnością, w tym z powodu powikłań sercowo-naczyniowych. Szacuje się, że w roku 2030 aż 7,7% ludności świata będzie dotkniętych tym schorzeniem (439 milionów osób dorosłych)1. U podłoża rozwoju CT2 leżą zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. Zidentyfikowano wiele polimorfizmów genów (najczęściej będących polimorfizmami pojedynczych nukleotydów – SNP, Single Nucleotide Polymorphism) potencjalnie zwiększających ryzyko zachorowania.

czytaj dalej

NUTRIGENETYKA

Rola interakcji składników żywności z genami w prewencji cukrzycy typu 2

Paulina Hetwer

Article image

Występowanie cukrzycy typu 2 (CT2) wiąże się ze zwiększoną śmiertelnością, w tym z powodu powikłań sercowo-naczyniowych. Szacuje się, że w roku 2030 aż 7,7% ludności świata będzie dotkniętych tym schorzeniem (439 milionów osób dorosłych)1. U podłoża rozwoju CT2 leżą zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. Zidentyfikowano wiele polimorfizmów genów (najczęściej będących polimorfizmami pojedynczych nukleotydów – SNP, Single Nucleotide Polymorphism) potencjalnie zwiększających ryzyko zachorowania.

Czytam więcej
Article image

Kamica nerkowa – wielokierunkowe postępowanie dietetyczne

Sylwia Gugała-Mirosz

Kamica nerkowa, nazywana również kamicą moczową, jest jedną z najczęściej występujących chorób narządów układu moczowo-płciowego. Wiąże się z powstaniem w obrębie dróg moczowych złogów (potocznie kamieni) z substancji chemicznych stanowiących prawidłowy lub patologiczny składnik moczu, zwiększeniem stężenia związków litogennych w moczu, obniżoną aktywnością inhibitorów krystalizacji lub zmianami odczynu pH moczu, które wpływają na rozpuszczalność zawartych w nich składników1.

 

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Kamica nerkowa – wielokierunkowe postępowanie dietetyczne

Sylwia Gugała-Mirosz

Article image

Kamica nerkowa, nazywana również kamicą moczową, jest jedną z najczęściej występujących chorób narządów układu moczowo-płciowego. Wiąże się z powstaniem w obrębie dróg moczowych złogów (potocznie kamieni) z substancji chemicznych stanowiących prawidłowy lub patologiczny składnik moczu, zwiększeniem stężenia związków litogennych w moczu, obniżoną aktywnością inhibitorów krystalizacji lub zmianami odczynu pH moczu, które wpływają na rozpuszczalność zawartych w nich składników1.

 

Czytam więcej
Article image

Żywienie pacjentów po resekcji trzustki

Monika Dudek-Palaczyk

Operacyjne usunięcie trzustki (pankreatektomia), a niekiedy także struktur sąsiadujących z tym narządem (np. pęcherzyk żółciowy), wiąże się z szeregiem skomplikowanych zdrowotnie konsekwencji wynikających z takiej formy leczenia pacjenta cierpiącego na schorzenia trzustki (np. rak trzustki). Samo przygotowanie pacjenta do zabiegu chirurgicznego nie jest wystarczające. W całej terapii istotne jest podejście holistyczne, współpraca całego zespołu medycznego składającego się z lekarza prowadzącego, chirurga, pielęgniarki, psychologa, fizjoterapeuty, ale także dietetyka.

czytaj dalej
tekst otwarty

Z GABINETU DIETETYKA

Żywienie pacjentów po resekcji trzustki

Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Operacyjne usunięcie trzustki (pankreatektomia), a niekiedy także struktur sąsiadujących z tym narządem (np. pęcherzyk żółciowy), wiąże się z szeregiem skomplikowanych zdrowotnie konsekwencji wynikających z takiej formy leczenia pacjenta cierpiącego na schorzenia trzustki (np. rak trzustki). Samo przygotowanie pacjenta do zabiegu chirurgicznego nie jest wystarczające. W całej terapii istotne jest podejście holistyczne, współpraca całego zespołu medycznego składającego się z lekarza prowadzącego, chirurga, pielęgniarki, psychologa, fizjoterapeuty, ale także dietetyka.

Czytam więcej
Article image

Wsparcie dietetyczne w układowych zapaleniach naczyń

mgr Agnieszka Ciepłowska-Rysak

Zapalenia naczyń obejmują heterogeniczną grupę rzadkich schorzeń, które charakteryzują się procesem zapalnym i zakrzepowo-zarostowym w ścianie naczynia krwionośnego. Mogą mieć charakter pierwotny lub wtórny, wystąpić na skutek infekcji, choroby nowotworowej lub choroby autoimmunologicznej. Szacuje się, że 39 na 1 000 000 przypadków rocznie dotyczy układowych zapaleń naczyń (poza olbrzymiokomórkowym zapaleniem tętnic)1.
czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Wsparcie dietetyczne w układowych zapaleniach naczyń

mgr Agnieszka Ciepłowska-Rysak

Article image
Zapalenia naczyń obejmują heterogeniczną grupę rzadkich schorzeń, które charakteryzują się procesem zapalnym i zakrzepowo-zarostowym w ścianie naczynia krwionośnego. Mogą mieć charakter pierwotny lub wtórny, wystąpić na skutek infekcji, choroby nowotworowej lub choroby autoimmunologicznej. Szacuje się, że 39 na 1 000 000 przypadków rocznie dotyczy układowych zapaleń naczyń (poza olbrzymiokomórkowym zapaleniem tętnic)1.
Czytam więcej
Article image

Właściwości ashwagandhy

Weronika Strugała

Wiele substancji bioaktywnych pochodzenia roślinnego doczekało się wpisania na listę leków. Wielkie nadzieje budzi ashwagandha¸ której przypisywano właściwości uspokajające, wyciszające czy pozwalające odzyskać siły witalne. Withania somnifera (witania ospała) jest rośliną obficie rosnącą na terenach Afryki, obszarów wokół Morza Śródziemnego oraz Indii. Posiada mięsiste korzenie, które są najczęściej wykorzystywanym surowcem ze względu na zawartość składników bioaktywnych, jednak do spożycia zdatne są wszystkie części rośliny1.

czytaj dalej

SUPERFOODS

Właściwości ashwagandhy

Weronika Strugała

Article image

Wiele substancji bioaktywnych pochodzenia roślinnego doczekało się wpisania na listę leków. Wielkie nadzieje budzi ashwagandha¸ której przypisywano właściwości uspokajające, wyciszające czy pozwalające odzyskać siły witalne. Withania somnifera (witania ospała) jest rośliną obficie rosnącą na terenach Afryki, obszarów wokół Morza Śródziemnego oraz Indii. Posiada mięsiste korzenie, które są najczęściej wykorzystywanym surowcem ze względu na zawartość składników bioaktywnych, jednak do spożycia zdatne są wszystkie części rośliny1.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania


Czytaj online

okladka-20.jpg lub sprawdz ofertę