menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Związek między wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi w mleku ludzkim a snem niemowląt

Mleko kobiece to nie tylko idealne źródło składników odżywczych, ale także aktywny modulator procesów biologicznych, w tym snu niemowląt. Coraz więcej badań wskazuje, że zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza DHA, wspierają dojrzewanie mózgu, regulację rytmu dobowego i produkcję melatoniny. Odpowiednia dieta matki karmiącej może zatem realnie wpływać na jakość snu i rozwój dziecka.

Mleko kobiece uznawane jest za złoty standard w żywieniu niemowląt. Stanowi bowiem nie tylko podstawowe źródło energii i składników odżywczych, ale jest także unikalnym, dynamicznym i bioaktywnym płynem, który w sposób bezpośredni oddziałuje na rozwój dziecka. Dzięki swojemu złożonemu składowi pełni funkcję nie tylko żywieniową, ale także regulacyjną i ochronną, wpływając na dojrzewanie ośrodkowego układu nerwowego, metabolizm i odporność, co wpływa na kształtowanie przyszłego zdrowia. Badania wskazują, że mleko matki nieustannie się zmienia, dostosowując do wieku dziecka, pory dnia, a nawet stanu zdrowia matki i niemowlęcia, stanowiąc unikatowy kanał komunikacji biologicznej między nimi1 . W ostatnich latach coraz większe zainteresowanie budzi nie tylko sama zawartość podstawowych makroskładników, ale także obecność bioaktywnych elementów, które mogą oddziaływać na funkcje fizjologiczne dziecka, w tym również na regulację snu, uznawanego za kluczowy element prawidłowego rozwoju psychicznego i somatycznego.

Mleko kobiece to nie tylko idealne źródło składników odżywczych, ale także aktywny modulator procesów biologicznych, w tym snu niemowląt. Coraz więcej badań wskazuje, że zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza DHA, wspierają dojrzewanie mózgu, regulację rytmu dobowego i produkcję melatoniny. Odpowiednia dieta matki karmiącej może zatem realnie wpływać na jakość snu i rozwój dziecka.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr inż. Dorota Szymańska

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka SWSM w Katowicach na kierunku dietetyka kliniczna. Współautorka publikacji naukowych w recenzowanych czasopismach zagranicznych, autorka licznych publikacji popularnonaukowych z dziedziny dietetyki pediatrycznej. Szczególnie interesuje się neofobią pokarmową, wybiórczością pokarmową i ARFID. Współzałożycielka Centrum Diagnozy Zaburzeń Karmienia i Jedzenia u Dzieci „Brzuszek”. Na co dzień prowadzi Poradnię Żywienia Dzieci w Bielsku-Białej gdzie przyjmuje głównie dzieci z wyzwaniami żywieniowymi i rozwojowymi, chorobami genetycznymi oraz wymagającymi leczenia żywieniowego. Wspiera terapią karmienia dzieci i ich rodziny, współpracując z lekarzami, neurologopedami, terapeutami SI i psychologami. Swoją wiedzą dzieli się prowadząc cykliczne szkolenia dla dietetyków w Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej oraz jako prelegentka na konferencjach. Prywatnie pasjonatka górskich wycieczek i miłośniczka dobrej książki.


Czytaj więcej