menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Dietoterapia jako element leczenia zaburzeń lękowych

Zaburzenia lękowe dotykają milionów ludzi na całym świecie, znacząco obniżając jakość życia i codzienne funkcjonowanie. Chociaż podstawą ich leczenia pozostaje farmakoterapia i psychoterapia, coraz więcej badań wskazuje, że styl życia – w tym sposób odżywiania – może istotnie wpływać na nasilenie objawów i skuteczność terapii.

Zaburzenia lękowe należą do najczęstszych problemów zdrowia psychicznego, według Światowej Organizacji Zdrowia dotyczą nawet 264 milionów osób na świecie. W Polsce szacuje się, że różne formy lęku (uogólniony, napady paniki, fobie) mogą dotyczyć od 7 do 8% populacji dorosłych. Objawy lęku istotnie obniżają jakość życia i wydajność zawodową, a także zwiększają ryzyko współwystępowania depresji, zaburzeń snu czy uzależnień.

Należy z całą stanowczością podkreślić, iż podstawą postępowania terapeutycznego pozostają farmakoterapia i psychoterapia, których skuteczność została wielokrotnie potwierdzona w badaniach klinicznych i rekomendacjach towarzystw psychiatrycznych. Coraz więcej dowodów naukowych wskazuje jednak, że styl życia, w tym sposób odżywiania może w istotny sposób modulować przebieg zaburzeń i wpływać na intensywność objawów.

Przykładem są badania z obszaru nutripsychiatrii – nowej gałęzi nauki badającej związek pomiędzy dietą a zdrowiem psychicznym. Randomizowane badanie SMILES Trial wykazało, że wdrożenie diety opartej na wzorcach śródziemnomorskich może znacząco poprawiać samopoczucie psychiczne i redukować objawy depresyjno-lękowe w porównaniu z grupą kontrolną. Podobne wyniki uzyskano w metaanalizach, i wskazują one, że diety bogate w warzywa, owoce, ryby i produkty pełnoziarniste wiążą się z mniejszym ryzykiem zaburzeń lękowych i depresyjnych.

Warto jednak podkreślić, że dieta nie jest samodzielnym lekiem na zaburzenia lękowe i nie zastąpi farmakoterapii ani psychoterapii u pacjentów wymagających specjalistycznego leczenia. Może natomiast stanowić istotny element wspomagający, który:

Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie, w jaki sposób dietoterapię można praktycznie wykorzystać w gabinecie dietetyka jako element całościowego leczenia zaburzeń lękowych.

 

Zaburzenia lękowe dotykają milionów ludzi na całym świecie, znacząco obniżając jakość życia i codzienne funkcjonowanie. Chociaż podstawą ich leczenia pozostaje farmakoterapia i psychoterapia, coraz więcej badań wskazuje, że styl życia – w tym sposób odżywiania – może istotnie wpływać na nasilenie objawów i skuteczność terapii.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. Karolina Krupa-Kotara

CZYTAM ARTYKUŁY

Specjalista zdrowia publicznego - profilaktyk, psychodietetyk, coach VCC, psychotraumatolog. Adiunkt badawczo-dydaktyczny Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. W swojej działalności naukowej koncentruje się na edukacji żywieniowej, prehabilitacji oraz dietoterapii w zakresie otyłości, chorób współistniejących i zaburzeń odżywiania. Autorka i współautorka licznych publikacji naukowych, rozdziałów w monografiach oraz podręczników z zakresu dietetyki i zdrowia publicznego. Redaktor tematyczny i naukowy czasopism indeksowanych na tzw. liście filadelfijskiej. Członek Polskiego Towarzystwa Otyłości Dziecięcej (PTOD), Polskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego (PTZP) oraz European Public Health Association (EUPHA). Aktywnie prowadzi działalność dydaktyczną, popularyzatorską i ekspercką w obszarze zdrowia publicznego i żywienia.


Czytaj więcej