Colostrum, czyli tzw. siara, od setek lat cenione jest za swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne. Najnowsze badania potwierdzają jego szerokie działanie – od wzmacniania odporności, przez ochronę przewodu pokarmowego, aż po wsparcie metabolizmu i zdrowia kości. To naturalny składnik, który korzystnie wpływa zarówno na noworodki, jak i osoby starsze czy sportowców narażonych na spadek odporności.
Korzyści zdrowotne colostrum obserwowane są od setek lat. Najnowsze badania potwierdzają jego działanie w wielu obszarach, m.in. główny wpływ na odporność, ale także funkcje przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, wpływ na stany zapalne, ciśnienie krwi, działanie w obszarze zdrowia jelit, żołądka i kości. Korzystne działanie zauważa się w różnych grupach wiekowych: od noworodków po osoby starsze.
CZYM JEST COLOSTRUM
Colostrum, czyli siara, jest to mleko produkowane w ciągu kilku pierwszych dni (ok. 72 godziny) po porodzie. Odznacza się wysoką zawartością immunoglobulin, peptydów działających przeciwdrobnoustrojowo oraz czynników wzrostu. Colostrum jest bardzo ważnym składnikiem dla wsparcia wzrostu, rozwoju i obrony immunologicznej noworodków1.
Colostrum, czyli tzw. siara, od setek lat cenione jest za swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne. Najnowsze badania potwierdzają jego szerokie działanie – od wzmacniania odporności, przez ochronę przewodu pokarmowego, aż po wsparcie metabolizmu i zdrowia kości. To naturalny składnik, który korzystnie wpływa zarówno na noworodki, jak i osoby starsze czy sportowców narażonych na spadek odporności.
dr n. biol. Anna Basińska
Cukrzyca typu 2 to poważny problem zdrowotny, który wymaga kompleksowego leczenia. Metformina, podstawowy lek w terapii tej choroby, wpływa nie tylko na poziom glukozy, ale również na skład mikrobioty jelitowej. Coraz więcej badań wskazuje, że połączenie metforminy z probiotykami może poprawiać skuteczność leczenia i zmniejszać działania niepożądane.
czytaj dalej
mgr Adrianna Dąbrowska-Hulka
Kolagen, stanowiący aż 30% wszystkich białek w organizmie, odpowiada za elastyczność skóry, wytrzymałość kości i prawidłowe funkcjonowanie stawów. Z wiekiem jego produkcja spada, co przyspiesza procesy starzenia i zwiększa podatność tkanek na uszkodzenia. Najnowsze badania potwierdzają, że suplementacja kolagenem może wspierać kondycję skóry, włosów, paznokci oraz układu ruchu.
czytaj dalej
mgr Daria Kotek
Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to powszechne schorzenie przewodu pokarmowego, którego podłoże coraz częściej wiązane jest z przewlekłym, niskonasileniowym stanem zapalnym jelit. W patogenezie choroby istotną rolę odgrywają przebyte infekcje, dysbioza mikrobioty jelitowej, stres oraz nieprawidłowa dieta. Nowoczesne podejście terapeutyczne uwzględnia nie tylko łagodzenie objawów, lecz także modulację osi jelito–mózg i odbudowę równowagi mikrobiologicznej.
czytaj dalej