menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Powikłania i błędy żywieniowe po operacjach bariatrycznych – praktyczny przewodnik dla dietetyków

Chirurgia bariatryczna, choć skuteczna, to dopiero początek złożonego procesu terapeutycznego. O jego powodzeniu w dużej mierze decyduje jakość opieki żywieniowej oraz wsparcie interdyscyplinarne w okresie pooperacyjnym.

WSTĘP

Chirurgia bariatryczna, rekomendowana przez światowe towarzystwa naukowe (American Society for Metabolic and Bariatric Surgery – ASMBS1, European Society for Clinical Nutrition and Metabolism – ESPEN2, International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders – IFSO3), jest uznawana za skuteczną metodę leczenia otyłości i chorób metabolicznych. Jednak długofalowy sukces terapeutyczny wymaga nie tylko samego zabiegu chirurgicznego, ale przede wszystkim intensywnego wsparcia żywieniowego1–3. Istotną rolę odgrywa także prehabilitacja4, czyli kompleksowe przygotowanie pacjenta do operacji poprzez optymalizację stanu odżywienia, edukację żywieniową, fizyczną i psychologiczną, co znacząco poprawia wyniki leczenia i zmniejsza ryzyko powikłań pooperacyjnych. Pacjent po operacji staje przed ogromnym wyzwaniem – musi nauczyć się żyć i jeść inaczej niż dotychczas. Zmiany anatomiczne wynikające z operacji prowadzą do znaczących wyzwań dietetycznych i ryzyka powikłań, które wymagają szczególnego podejścia ze strony dietetyka. Artykuł omawia najczęstsze powikłania, błędy i strategie ich zapobiegania, wprowadzając koncepcję bariatric-led weaning jako modelu prowadzenia pacjenta po operacji.

Chirurgia bariatryczna, choć skuteczna, to dopiero początek złożonego procesu terapeutycznego. O jego powodzeniu w dużej mierze decyduje jakość opieki żywieniowej oraz wsparcie interdyscyplinarne w okresie pooperacyjnym.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. Karolina Krupa-Kotara

CZYTAM ARTYKUŁY

Specjalista zdrowia publicznego - profilaktyk, psychodietetyk, coach VCC, psychotraumatolog. Adiunkt badawczo-dydaktyczny Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. W swojej działalności naukowej koncentruje się na edukacji żywieniowej, prehabilitacji oraz dietoterapii w zakresie otyłości, chorób współistniejących i zaburzeń odżywiania. Autorka i współautorka licznych publikacji naukowych, rozdziałów w monografiach oraz podręczników z zakresu dietetyki i zdrowia publicznego. Redaktor tematyczny i naukowy czasopism indeksowanych na tzw. liście filadelfijskiej. Członek Polskiego Towarzystwa Otyłości Dziecięcej (PTOD), Polskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego (PTZP) oraz European Public Health Association (EUPHA). Aktywnie prowadzi działalność dydaktyczną, popularyzatorską i ekspercką w obszarze zdrowia publicznego i żywienia.


Czytaj więcej