menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Zastosowanie doustnych diet przemysłowych jako jedna z form wsparcia leczenia żywieniowego

Właściwy wybór drogi leczenia żywieniowego jest kluczowy dla skutecznej terapii. Priorytetem pozostaje żywienie przez przewód pokarmowy – doustne lub dojelitowe. Gdy zwykła dieta nie pokrywa zapotrzebowania, zaleca się jej modyfikację poprzez poradnictwo dietetyczne i fortyfikację posiłków produktami naturalnymi lub przemysłowymi.

Prawidłowy wybór drogi leczenia żywieniowego jest nadrzędną kwestią właściwej interwencji żywieniowej. Powinien uwzględniać ocenę stanu klinicznego pacjenta, stopień niedożywienia lub ryzyko jego wystąpienia okres wdrożenia (przedoperacyjne, pooperacyjne) oraz planowanie żywienie. W leczeniu żywieniowym pacjentów postępowaniem z wyboru zawsze powinno być przyjmowanie pokarmu drogą przewodu pokarmowego. Może się to odbywać w sposób tradycyjny (doustnie) poprzez spożycie zwykłego pokarmu lub też dojelitowo, z wykorzystaniem dostępu sztucznego wyłonionego do żołądka lub jelita, w sytuacji, gdy niemożliwe jest pokrycie należnego zapotrzebowania pacjenta na energię, białko i inne składniki diety podażą doustną.

Właściwy wybór drogi leczenia żywieniowego jest kluczowy dla skutecznej terapii. Priorytetem pozostaje żywienie przez przewód pokarmowy – doustne lub dojelitowe. Gdy zwykła dieta nie pokrywa zapotrzebowania, zaleca się jej modyfikację poprzez poradnictwo dietetyczne i fortyfikację posiłków produktami naturalnymi lub przemysłowymi.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Joanna Walasek

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, biolog, absolwentka studiów magisterskich na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Absolwentka studiów podyplomowych na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS w Katowicach. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, Szkoleniowiec w Akademii Dietetyki Klinicznej z zakresu Żywienia w Nieswoistych Chorobach Zapalnych Jelit, Certyfikowany Ekspert Programu ModuLife mającego na celu prawidłowe żywienie osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna, uczestnik szkolenia SOIT – Specjalista przyjazny insulinoopornym polecany na stronie Fundacji (https://szkoleniesoit.pl/specjalisci_soit/walasek-joanna/). Autorka wielu artykułów z zakresu żywienia w różnych jednostkach chorobowych publikowanych w renomowanych czasopismach. Obecnie prowadzi własny Gabinet Dietetyki Klinicznej w Chorzowie. Autorka strony internetowej: www.dietetykwalasek.pl


Czytaj więcej