Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka – wspierają pracę serca, mózgu i układu odpornościowego, a także pomagają w regulacji stanów zapalnych. Ich biologiczne właściwości, zróżnicowane źródła oraz złożony proces produkcji suplementów budzą coraz większe zainteresowanie nie tylko naukowców, ale i świadomych konsumentów.
Selen (Se) to pierwiastek śladowy, który pod względem chemicznym zaliczany jest do niemetali z grupy tlenowców. Został odkryty w 1817 roku przez szwedzkiego lekarza J.J. Berzeliusa, a jego nazwa wywodzi się najprawdopodobniej od imienia greckiej bogini Księżyca – Selene, której to przypisywano między innymi wpływ na stan zdrowia człowieka1. Selen jest naturalnym składnikiem gleby, skał i minerałów. Pierwiastek ten najczęściej przyjmuje formę organiczną w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny, metyloselenocysteiny, γ-glutamylometyloselenocysteiny), choć dostępne są także jego związki nieorganiczne występujące w formie soli, głównie selenianu sodu (IV i VI). Selen w postaci organicznej jest o wiele lepiej przyswajalny w jelitach (85–95%) w porównaniu do jego nieorganicznych związków (10%). Największe pokłady selenu w ustroju występują w tarczycy, wątrobie, trzustce, nerkach, jądrach, przysadce mózgowej, a także mięśniach, paznokciach i włosach, przy czym narządem zawierającym największą jego ilość w przeliczeniu na masę tkanki jest tarczyca (0,2–2 μg/g)2,3.
Selen w organizmie człowieka jest składnikiem dwóch wspomnianych wyżej aminokwasów: selenometioniny i selenocysteiny wchodzących w skład centrum aktywnego enzymów biorących udział w wielu ważnych dla funkcjonowania organizmu reakcjach. Analiza genomu ludzkiego pozwoliła na wykrycie 25 genów kodujących selenoproteiny, które podzielono na cztery główne grupy: peroksydazy glutationowe, reduktazy tioredoksynowe, dejonidazy jodotyroninowe i pojedyncze selenoproteiny. I tak peroksydazy glutationowe biorą udział w ochronie komórek, w tym tkanki tarczycowej przed stresem oksydacyjnym, głównie poprzez udział w reakcjach przekształcania reaktywnych form tlenu [nadtlenku wodoru (H2O2) i organicznych nadtlenków posiadających mostek tlenowy (R-O-O-R)] w cząsteczki wody. Dejonidazy jodotyroninowe pełnią nadrzędną rolę w procesach konwersji hormonów tarczycowych poprzez usuwanie jodu z tyroksyny (T4) i przekształcanie jej w trójjodotyroninę (T3). Enzymy z grupy reduktaz tioredoksynowych biorą udział w rozkładzie tioredoksyn, redukują utleniony glutation, witaminę K, nadtlenek wodoru i nadtlenki lipidów, a także pełnią funkcję w syntezie kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) i procesach związanych z apoptozą komórek. Selenoproteiny zależnie od przyjętego typu pełnią dość zróżnicowane funkcje w organizmie. Przykładowo selenoproteina N bierze udział w powstawaniu tkanki mięśniowej we wczesnym etapie rozwoju organizmu, z kolei selenoproteina P zaangażowana jest w kontrolowanie potencjału redox w komórce, a także odpowiada za transport selenu do innych tkanek docelowych (np. mózgu) w przypadku występowania niskiego jego poziomu2,4,5.
Poza funkcją enzymatyczną selen pełni również rolę detoksykacyjną poprzez udział w tworzeniu nieaktywnych kompleksów z metalami ciężkimi (kadm, rtęć, ołów), które następnie zostają usunięte z organizmu. Pierwiastek ten jest także składnikiem niektórych białek budujących błony komórkowe i dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym ochrania błony przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników (ochrona przed peroksydacją fosfolipidów błon komórkowych), warunkując tym samym prawidłowe ich funkcjonowanie1.
Selen może wpływać na pracę układu immunologicznego poprzez aktywację komórek odpornościowych (limfocytów T, makrofagów, komórek NK), a także stymulowanie syntezy przeciwciał (gł. IgM, IgG)5. Z racji swoich antyoksydacyjnych właściwości selen dość często wykorzystywany jest w prewencji chorób neurodegeneracyjnych rozwijających się na skutek działania stresu oksydacyjnego. W badaniach przeprowadzonych na modelach zwierzęcych wykazano pozytywny wpływ działania tego mikroskładnika na zmniejszenie peroksydacji lipidów i ochronę przed szkodliwym działaniem β-amyloidu w przebiegu choroby Alzheimera6,7, a także zmniejszenie objawów towarzyszących chorobie Parkinsona8. Selen może także wpływać na płodność mężczyzn z racji jego wpływu na syntezę testosteronu i powstawanie plemników, w tym ochronę tych komórek przed destrukcyjnym wpływem stresu oksydacyjnego5. Czwarta izoforma peroksydazy glutationowej (GPx4) cechuje się zdolnością do hamowania peroksydacji fosfolipidów i estrów cholesterolu związanych z lipoproteinami, co tym samym może zmniejszać gromadzenie się utlenionych frakcji cholesterolu LDL (tzw. oksy-LDL) w śródbłonku naczyń i tym samym obniżać ryzyko powstawania blaszki miażdżycowej i rozwój miażdżycy naczyń. Jednakże wyniki obserwacji przeprowadzonych w tym zakresie są niejednoznaczne i potrzebne są dalsze badania dotyczące wpływu suplementacji selenu na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych5.
Selen to pierwiastek śladowy o kluczowym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza pracy tarczycy i układu odpornościowego. Niedobór selenu, często współistniejący z deficytem jodu, może prowadzić do poważnych zaburzeń, takich jak endemiczny kretynizm śluzowaty czy autoimmunologiczne choroby tarczycy.
