ROLA PROCESÓW MITOCHONDRIALNYCH
Odkąd wynaleziono antybiotyki i szczepionki, i ludzie przestali umierać w młodym wieku, a średnia życia znacznie wzrosła, pojawił się inny problem do rozwiązania. Z celu w postaci przeżycia pojawił się cel – zdrowie. W końcu chodzi nie tylko o to, aby żyć długo, ale też o to, aby się dobrze czuć i „nie tracić” dni chorując i źle się czując. Naukowcy coraz lepiej poznają działanie ludzkiego ciała. Zostało odkryte centrum energetyczne naszych komórek, czyli mitochondria. Kult mitochondriów pojawił się jako trend w działaniu neurobiologów, lekarzy neurologów czy kardiologów, dietetyków, farmaceutów. Pojawiła się przestrzeń na to, by za pomocą regeneracji działania mitochondriów w organizmie sprawić, że będziemy o wiele dłużej cieszyć się zdrowiem.
Wykazano związek między niedoborem koenzymu Q10 a zwiększoną patogenezą tkanek ośrodkowego układu nerwowego. Defekty komórkowe związane z niedoborem koenzymu Q10 wykazano w chorobach takich, jak zwyrodnienie plamki żółtej, jaskrze, chorobie Alzheimera, chorobie Parkinsona. Wczesne wykrycie tych chorób i suplementacja może znacznie poprawić stan chorych.
Żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna (część II)i
mgr Joanna Walasek
Choroba Leśniowskiego-Crohna (ang. Crohn’s Disease, CD) to zaburzenie zaliczane do przewlekłych nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. Inflammatory Bowel Disease, IBD) przebiegające z okresami remisji oraz zaostrzeń objawów. Jak dotąd, etiologia choroby Leśniowskiego-Crohna nie została poznana, jednakże w etiopatogenezie tego schorzenia podkreśla się rolę czynników genetycznych, immunologicznych oraz środowiskowych. W ciągu ostatnich lat zwiększa się zapadalność na tę chorobę, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych, co wynika ze zmian socjoekonomicznych, a także żywieniowych. Największa zachorowalność choroby Leśniowskiego-Crohna występuje na terenie Ameryki Północnej oraz w Europie Zachodniej, rzadziej w Afryce czy Azji. W Polsce, zgodnie z danymi Krajowego Rejestru Chorych na Chorobę Leśniowskiego-Crohna (za rok 2012), jednostka ta może dotyczyć 5191 osób, przy czym może to być liczba ponad dwa razy większa z racji trudności we wczesnym wykryciu tego schorzenia.
czytaj dalej
Roślinne źródła kwasów omega-3i
dr n. biomed. Joanna Jurek
Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pozytywnie wpływa na zdrowie naszego organizmu, zwłaszcza serca i mózgu; co w dużej mierze jest związane ze zdolnością nienasyconych kwasów tłuszczowych do zmniejszania stanów zapalnych oraz utrzymania prawidłowego poziomu lipidów we krwi.
czytaj dalej
Wyzwania żywieniowe i nauki na przyszłość wynikające z pandemii COVID-19i
Joanna Jaczewska-Schuetz, dr Katarzyna Wolnicka
Wyzwania żywieniowe i nauki na przyszłość wynikające z pandemii COVID-19 to temat przewodni minionego VI Narodowego Kongresu Żywieniowego, zorganizowanego przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB. Tegoroczny Kongres Żywieniowy, który odbył się w sobotę 23 października 2021 roku, był ważnym wydarzeniem dla wszystkich osób związanych z tematyką żywienia, budowania odporności oraz utrzymaniem zdrowia w tym szczególnym okresie, jakim jest pandemia COVID-19.
czytaj dalej