menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Nowoczesne metody wspierania zdrowia serca – dietoterapia, mikrobiota i składniki bioaktywne

Choroby sercowo-naczyniowe wciąż pozostają główną przyczyną zgonów w Polsce, a ryzyko ich wystąpienia jest niemal dwukrotnie wyższe niż w wielu krajach Unii Europejskiej. Nowoczesne metody wspierania zdrowia serca coraz częściej koncentrują się nie tylko na farmakoterapii, ale również na zmianach stylu życia, w tym diecie i mikrobiocie jelitowej.

Choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Biorąc pod uwagę dane przedstawione w raporcie „Niewydolność serca w Polsce” – opublikowanym z inicjatywy Asocjacji Niewydolności Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego – do roku 2021 na choroby układu krążenia zmarło około 35% Polaków1. Dla porównania, w tym samym okresie choroby nowotworowe były przyczyną śmierci 20% populacji polskiej, a z powodu pandemii COVID-19 zmarło 18% społeczeństwa naszego kraju.

Polska zaliczana jest przez Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (ESC, ang. European Society of Cardiology) do krajów o wysokim ryzyku chorób układu krążenia, określanego na podstawie współczynnika umieralności ASDR (ang. Age Standardized Death Rate), wynoszącego 224/100 000 zgonów2,3,4. W grupie tej znajdują się również Słowacja, Czechy, Węgry, Chorwacja, Turcja i Estonia.

Obecnie spośród chorób układu krążenia najczęstszą przyczyną zgonów w populacji polskiej jest choroba niedokrwienna serca. Biorąc pod uwagę inne państwa Unii Europejskiej, umieralność spowodowana chorobą niedokrwienną serca wśród Polaków jest prawie dwa razy większa i wynosi 131 zgonów na 100 000 mieszkańców (dla porównania: Unia Europejska – 77 zgonów na 100 000 mieszkańców)5,6.

Choroby sercowo-naczyniowe wciąż pozostają główną przyczyną zgonów w Polsce, a ryzyko ich wystąpienia jest niemal dwukrotnie wyższe niż w wielu krajach Unii Europejskiej. Nowoczesne metody wspierania zdrowia serca coraz częściej koncentrują się nie tylko na farmakoterapii, ale również na zmianach stylu życia, w tym diecie i mikrobiocie jelitowej.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Joanna Walasek

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, biolog, absolwentka studiów magisterskich na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Absolwentka studiów podyplomowych na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS w Katowicach. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, Szkoleniowiec w Akademii Dietetyki Klinicznej z zakresu Żywienia w Nieswoistych Chorobach Zapalnych Jelit, Certyfikowany Ekspert Programu ModuLife mającego na celu prawidłowe żywienie osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna, uczestnik szkolenia SOIT – Specjalista przyjazny insulinoopornym polecany na stronie Fundacji (https://szkoleniesoit.pl/specjalisci_soit/walasek-joanna/). Autorka wielu artykułów z zakresu żywienia w różnych jednostkach chorobowych publikowanych w renomowanych czasopismach. Obecnie prowadzi własny Gabinet Dietetyki Klinicznej w Chorzowie. Autorka strony internetowej: www.dietetykwalasek.pl


Czytaj więcej