Jesteś tu:
Jesteś tu:
Lato, to chyba najpiękniejsza pora roku, a na pewno najgorętsza. Podobnie jak najnowszy numer „Współczesnej Dietetyki”. Zachęcam Państwa do lektury artykułów w nim zawartych. Znajdziecie tu różnorodne merytoryczne informacje, które jeszcze bardziej będą pobudzać żywieniową kreatywność i świadomość. Mam nadzieję, że wniosą również wiele nowych informacji, które okażą się przydatne i ciekawe w pogłębianiu wiedzy o dietetyce i żywieniu człowieka. W menu numeru, który oddajemy w Państwa ręce, znajdziecie bardzo interesujące artykuły poruszające zagadnienia suplementów diety w różnych kontekstach. Oczywiście nie mogło także zabraknąć publikacji związanej z zaburzeniami odżywiania, które zadomowiły się już w zasadzie na stałe w naszym czasopiśmie. Bardzo ważnym tematem – często pojawiającym się obecnie w medycynie, dietetyce, profilaktyce – są zagadnienia związane z endometriozą. Podstępną, przewlekłą i nieuleczalną chorobą ginekologiczną, na którą w Polsce cierpi około 1 mln kobiet, a blisko 200 mln na świecie. Choroba rozwija się powoli, przebiega skrycie, a u wielu kobiet bezobjawowo. Endometrioza może być przyczyną ciągnącego się latami złego samopoczucia kobiety. Dolegliwości związane z endometriozą zdecydowanie wpływają na jakość życia kobiet, pogarszając go. Być może w artykule jednego z naszych autorów znajdziecie Państwo odpowiedź, jak wspierać swoje pacjentki w przebiegu tego schorzenia. I tematy, których nie mogło zabraknąć to oczywiście choroby nowotworowe – tu nigdy mało informacji, każda jest cenna i może przełożyć się na podniesienie wartości naszej pracy z pacjentami. Wydaje mi się, że cykl „Żywienie w chorobach nowotworowych” też zadomowił się u nas na dobre. Jednak myślę, że to tak bardzo ważny temat zarówno dla nas dietetyków, jak i dla naszych pacjentów, że każda rada, linijka tekstu, doświadczenie dietetyka jest na tzw. wagę złota.
Życzę przyjemnej lektury
redaktor merytoryczna
prof. dr hab. inż. Monika Bronkowska
Karmienie jest procesem złożonym, który wymaga zaangażowania wielu systemów, m.in. centralnego i obwodowego układu nerwowego, mechanizmu ustno-gardłowego, układu krążeniowo-oddechowego, przewodu pokarmowego, oraz prawidłowej budowy i funkcjonowania struktur twarzoczaszki i układu mięśniowo-szkieletowego. Dodatkowo, aby interakcje te przebiegały w sposób prawidłowy, niezbędne jest nabywanie umiejętności niezbędnych do etapu rozwojowego dziecka i jego fizjologii. Zakłócenie w którymkolwiek z tych systemów naraża dziecko na ryzyko pojawienia się trudności w prawidłowym pobieraniu pokarmów i w rezultacie może prowadzić do poważnych konsekwencji. W przypadku rozwoju i utrzymywania się pediatrycznych zaburzeń karmienia (Pediatric Feeding Disorder, PFD) można zaobserwować nieprawidłowości w więcej niż jednym z powyższych systemów. Ocena i wdrożenie efektywnego planu interwencji PFD wymaga zaangażowania specjalistów z wielu dyscyplin1,2.
Słowo metabolizm kojarzy nam się z masą ciała. Często hasło „mam szybki metabolizm” oznacza w domyśle, że mogę dużo jeść, a nie tyję. Spowolnienie metabolizmu kojarzy się z tyciem. Czym w zasadzie jest metabolizm i od czego zależy jego tempo oraz czy można je wspierać suplementacją?
Zachowania prozdrowotne kobiet w ciąży warunkują prawidłowy, niepowikłany przebieg ciąży, a także właściwy stan urodzeniowy noworodka. Najistotniejszym czynnikiem wpływającym na dobrostan ciężarnej i jej dziecka jest odpowiedni sposób odżywiania oraz unikanie używek. Spośród wielu składników mineralnych istotną rolę w prawidłowym przebiegu ciąży i rozwoju płodu odgrywa żelazo.
Łatwa dostępność oraz duży wybór suplementów diety sprawiają, że cieszą się one zainteresowaniem wśród konsumentów. Produkty te,z uwagi na zawartość naturalnych składników, często uznawane są jako całkowicie bezpieczne. Przez wiele osób suplementy przyjmowane są jednocześnie z lekami, z którymi mogą wchodzić w interakcje, co niejednokrotnie stwarza ryzyko wystąpienia poważnych powikłań zdrowotnych.
Dane wskazują, że 9 na 10 Polaków ma niewystarczający poziom witaminy D we krwi1. Źródłem witaminy D jest synteza skórna oraz dieta. Jednak powszechność niedoborów witaminy D oraz analiza dzisiejszego stylu życia wskazują na to, że te źródła są często niewystarczające.
Białaczki to grupa złośliwych chorób nowotworowych układu krwiotwórczego. W zależności od linii komórkowej, z których powstają, białaczki można podzielić na szpikowe oraz limfocytowe. Drugi podział białaczek zależy od charakteru przebiegu choroby. Dzielimy je wtedy na białaczki ostre lub przewlekłe. W związku z tym podziałem istnieją 4 podstawowe rodzaje białaczek: przewlekła białaczka limfocytowa, przewlekła białaczka szpikowa, ostra białaczka limfoblastyczna oraz ostra białaczka szpikowa. W większości przypadków przyczyny białaczek nie są znane1.
Od niedawna lekarze pierwszego kontaktu w placówkach podstawowej opieki zdrowotnej mogą realizować świadczenia zdrowotne w nowym modelu zwanym opieką koordynowaną. Opieka koordynowana dotyczy pacjentów: chorych przewlekle, powyżej 18. roku życia, leczonych w placówkach POZ. Lekarz podstawowej opieki zdrowotnej współpracuje wtedy z lekarzami specjalistami, pielęgniarką POZ i dietetykiem.