menu person_add home

Współczesna Dietetyka | 47/2023

Coraz bardziej odczuwalna wiosna daje świeżą energię, błyskotliwość, nieszablonowość, a to z kolei utwierdza nas w przekonaniu o otwierających się możliwościach i nowym początku.
Oto otrzymujecie Państwo do rąk, zupełnie świeżutkie w wielu aspektach, wydanie nowego numeru „Współczesna Dietetyka”.
Szczególnej uwadze naszych czytelników polecam artykuły o cholinie – niedocenionym składniku sposobu żywienia, również interesująca jest publikacja o psychobiotykach i ich roli w praktyce psychiatrycznej. W artykule w bardzo interesujący sposób scharakteryzowano niezwykłe w kontekście zdrowia właściwości omawianych alg.
Kolejne dwa artykuły poruszają bardzo ważny temat w kontekście niefarmakologicznego wsparcia żywieniowego w leczeniu nowotworów. Problemy te wydają się najbardziej istotne w dobie epidemii chorób nowotworowych rozwijających się w naszym społeczeństwie.
Chciałabym również zwrócić Państwa uwagę na artykuł, dotyczący zastosowania oleju rzepakowego jako jednego z elementów żywienia małego dziecka. W dobie diet „modowych” poruszanie tego tematu wydaje się jak najbardziej niezbędne.
Powyższe informacje powinny przekonać Państwa o interdyscyplinarności naszego czasopisma, łączącej różne zagadnienia z obszaru dietetyki, diagnostyki, biochemii, mikrobiologii, gastroenterologii i wielu innych obszarów nauki. Pomoże to wykorzystywać je np. w zespołach terapeutycznych, których zapewne jesteście członkami.
Jednocześnie chciałabym Państwa zaprosić na konferencję „«Współczesna Dietetyka» o powikłaniach otyłości. Najnowsze rekomendacje i zalecenia w zakresie dietoterapii chorób będących następstwem otyłości”, która odbędzie się 17 czerwca 2023 roku, w Poznaniu. Bardzo liczę na Państwa udział. Szczegóły na: http://konferencja.wspolczesnadietetyka.pl/
Życzę Państwu merytorycznej i kreatywnej lektury, która przyczyni się m.in. do rozwoju zarówno zawodowego, jak i osobistego w zakresie dietetyki i nauki o żywieniu człowieka.

Zachęcam do lektury
Nowa redaktor prowadząca
prof. dr hab. inż. Monika Bronkowska

 

WD_maj_2023_nr 47_web (pdf.io) (pdf.io).jpg

Autorzy wydania

Joanna Jurek.jpg

dr n. biomed.

Joanna Jurek

Luiza Woźniak.jpg

mgr

Luiza Woźniak

dr nauk farm. inż.

Joanna Pieczyńska

A. Wierzbicka.jpg

dr n. med.

Agnieszka Wierzbicka

monika mackow kopia.jpg

mgr

Monika Maćków

autor Anna Brandys na www.jpg

Anna Brandys

d-rzadkwoska-167x167.jpg

Dietetyk

Daria Kotek

Dominika_Tomaszewska - nowe.png

mgr

Dominika Tomaszewska

_DSC7051_—_kopia_czarno-białe.jpg

dr n. med. i n. o zdr.

Maja Czerwińska-Rogowska

A-Cieplowska-167x167.png

Agnieszka Ciepłowska

Paula Grdeń.jpg

mgr

Paula Grdeń

Adam Grdeń.jpg

Adam Grdeń

Justyna Jessa kopia.jpg

dr n. med.

Justyna Jessa

24.jpg

dr n. med.

Paweł Szewczyk

Magdalena-Jodkiewicz167x167.jpg

Dietetyk

Magdalena Jodkiewicz

Agnieszka Surwiłło-Snarska kopia.jpg

Agnieszka Surwiłło-Snarska


Article image

TEMAT NUMERU

Psychobiotyki jako wsparcie w leczeniu zaburzeń psychicznych

dr n. biomed. Joanna Jurek

Na podstawie dowodów naukowych potwierdzających powiązania pomiędzy mikrobiotą jelitową a funkcjonowaniem mózgu i funkcjonowaniem układu nerwowego wykorzystanie wyselekcjonowanych szczepów probiotycznych może przyczynić się do ogólnej poprawy stanu zdrowia psychicznego. „Psychobiotyki” to niedawno wyodrębniona, nowa grupa probiotyków, których regularna suplementacja może przynieść liczne korzyści w zakresie zdrowia psychicznego, zwłaszcza w leczeniu niektórych objawów stresu, lęku i depresji [Pirbaglou i wsp., 2016].

czytaj dalej