menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

WARTO WIEDZIEĆ

Article image

Problemy i wyzwania żywieniowe u chorych na miastenię

mgr, specjalista neurologopeda Tatiana Lewicka, Mgr, dietetyk kliniczny, psychodietetyk Aleksandra Pol

30-09-2024

NR 55/2024

Miastenia (MG – ang. myasthenia gravis) jest rzadką chorobą autoimmunologiczną z grupy nerwowo-mięśniowych, którą charakteryzuje nieprawidłowe działanie układu immunologicznego. Uszkodzenie złącza nerwowo-mięśniowego, leżące u podłoża miastenii, powoduje osłabienie oraz nadmierną nużliwość mięśniową. Osłabienie mięśni języka, podniebienia, gardła i przełyku może prowadzić do dysfagii. Włączenie odpowiedniej terapii neurologopedycznej, w połączeniu z dietoterapią, zmniejsza ryzyko powikłań w przebiegu choroby i może korzystnie poprawić jakość życia osób z miastenią.

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Problemy i wyzwania żywieniowe u chorych na miastenię

mgr, specjalista neurologopeda Tatiana Lewicka, Mgr, dietetyk kliniczny, psychodietetyk Aleksandra Pol

Article image

Miastenia (MG – ang. myasthenia gravis) jest rzadką chorobą autoimmunologiczną z grupy nerwowo-mięśniowych, którą charakteryzuje nieprawidłowe działanie układu immunologicznego. Uszkodzenie złącza nerwowo-mięśniowego, leżące u podłoża miastenii, powoduje osłabienie oraz nadmierną nużliwość mięśniową. Osłabienie mięśni języka, podniebienia, gardła i przełyku może prowadzić do dysfagii. Włączenie odpowiedniej terapii neurologopedycznej, w połączeniu z dietoterapią, zmniejsza ryzyko powikłań w przebiegu choroby i może korzystnie poprawić jakość życia osób z miastenią.

Czytam więcej
Article image

Nieznane właściwości zdrowotne tiaminy

dr n. med. Aneta Kościołek

31-07-2024

NR 54/2024

Tiamina, uczestnicząc w biosyntezie neuroprzekaźników, jest krytyczna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Odgrywa kluczową rolę w funkcjach poznawczych, pamięci i nastroju9. Dowiedziono też, że tiamina odgrywa również nieznaną rolę w przekaźnictwie impulsów nerwowych i utrzymaniu w prawidłowym stanie osłonki mielinowej10.

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Nieznane właściwości zdrowotne tiaminy

dr n. med. Aneta Kościołek

Article image

Tiamina, uczestnicząc w biosyntezie neuroprzekaźników, jest krytyczna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Odgrywa kluczową rolę w funkcjach poznawczych, pamięci i nastroju9. Dowiedziono też, że tiamina odgrywa również nieznaną rolę w przekaźnictwie impulsów nerwowych i utrzymaniu w prawidłowym stanie osłonki mielinowej10.

Czytam więcej
Article image

Magnez a arytmia serca

dr n. med. Aneta Kościołek

31-05-2024

NR 53/2024

Magnez jest to dwuwartościowy pierwiastek, jeden z najważniejszych jonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Magnez jest kofaktorem ponad 600 enzymów biorących udział w metabolizmie komórkowym i wielu procesach biologicznych. Jest niezbędny do syntezy ATP, biosyntezy i stabilności kwasów nukleinowych, syntezy białek, a także fosforylacji oksydacyjnej. Jego niedobór zaburza pracę mięsni, w tym serca, a także układu nerwowego1 .

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Magnez a arytmia serca

dr n. med. Aneta Kościołek

Article image

Magnez jest to dwuwartościowy pierwiastek, jeden z najważniejszych jonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Magnez jest kofaktorem ponad 600 enzymów biorących udział w metabolizmie komórkowym i wielu procesach biologicznych. Jest niezbędny do syntezy ATP, biosyntezy i stabilności kwasów nukleinowych, syntezy białek, a także fosforylacji oksydacyjnej. Jego niedobór zaburza pracę mięsni, w tym serca, a także układu nerwowego1 .

Czytam więcej
Article image

Wpływ kwasów omega-3 na funkcje poznawcze

dr n. med. Aneta Kościołek

01-04-2024

NR 52/2024

Tłuszcze i ich pochodne odgrywają kluczową rolę strukturalną i funkcjonalną w mózgu. Substancje odżywcze wywierają wpływ na funkcje poznawcze poprzez regulację neurotransmisji, przekaźnictwa synaptycznego, płynności błon komórkowych i przekazywania sygnałów. Na plastyczność mózgu korzystnie wpływają: restrykcja kaloryczna, obecność w diecie polifenoli (związków roślinnych o silnej aktywności antyoksydacyjnej), a także wielonienasyconych kwasów omega-34,5 .

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Wpływ kwasów omega-3 na funkcje poznawcze

dr n. med. Aneta Kościołek

Article image

Tłuszcze i ich pochodne odgrywają kluczową rolę strukturalną i funkcjonalną w mózgu. Substancje odżywcze wywierają wpływ na funkcje poznawcze poprzez regulację neurotransmisji, przekaźnictwa synaptycznego, płynności błon komórkowych i przekazywania sygnałów. Na plastyczność mózgu korzystnie wpływają: restrykcja kaloryczna, obecność w diecie polifenoli (związków roślinnych o silnej aktywności antyoksydacyjnej), a także wielonienasyconych kwasów omega-34,5 .

Czytam więcej