TERMIN: 23 września 2017, MIEJSCE: Łódź
Warsztaty odbędą się 23 września w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym im. WAM w Łodzi.
Jesteś tu:
Alergie i nietolerancje pokarmowe dotykają coraz więcej osób, powodując przy tym szereg uciążliwych objawów, które niejednokrotnie zagrażają zdrowiu. Na szczęście w społeczeństwie występuje coraz większa świadomość problemu, a obecna wiedza pozwala na diagnozowanie i leczenie wspomnianych
nadwrażliwości pokarmowych.
TERMIN: 23 września 2017, MIEJSCE: Łódź
Warsztaty odbędą się 23 września w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym im. WAM w Łodzi.
Wsparcie emocjonalne, redukcja stresu, skuteczna pomoc w przestrzeganiu zaleceń żywieniowych.
W ostatnich latach zwiększa się zainteresowanie żywnością funkcjonalną, czyli naturalnymi produktami, które poza odżywianiem wykazują dodatkowo korzystny wpływ na nasz organizm. To samo dzieje się w obszarze dietetyki sportowej.
Alergie i nietolerancje pokarmowe dotykają coraz więcej osób, powodując przy tym szereg uciążliwych objawów, które niejednokrotnie zagrażają zdrowiu. Na szczęście w społeczeństwie występuje coraz większa świadomość problemu, a obecna wiedza pozwala na diagnozowanie i leczenie wspomnianych nadwrażliwości pokarmowych.
Zespół metaboliczny istnieje w medycynie już ponad 80 lat. Początki sięgają 1923 roku, kiedy to Kylin po raz pierwszy opisał zależność między współistnieniem hiperglikemii i nadciśnienia tętniczego. Dwadzieścia lat później Vagure opisywał współistnienie zależności między otyłością brzuszną, cukrzycą oraz innymi schorzeniami. W 1988 r. Reaven opisał grupę współistniejących czynników metabolicznych takich jak: oporność na insulinę, hiperinsulinizm, zaburzenia lipidowe, nietolerancja glukozy oraz nadciśnienie tętnicze, które przyczyniają się do rozwoju ChNS (Choroby niedokrwiennej serca). Zespół, który opisywał Reaven wielokrotnie zmieniał swoją nazwę. Począwszy od zespołu X, kwadratu śmierci do obecnej nazwy zespołu metabolicznego, a także zespołu polimetabolicznego czy też zespołu insulinooporności3.
Co gwarantuje wysoką jakość - szczególnie w zakresie wartości odżywczych? Jak się okazuje nie wszystko zależy od ziaren, z których olej jest tłoczony.