menu person_add home

Współczesna Dietetyka | 5/2016

Jednym z wyzwań stojącym współcześnie przed dietetykami jest rosnące zainteresowanie dietami opartymi o produkty roślinne. Czy dieta bezmięsna może mieć wpływ na zwiększenie wydolności i poprawę wyników sportowych?

okladka-nr5.jpg

Autorzy wydania

Adrianna Frelich copy1.jpg

Dietetyk kliniczny

Adrianna Frelich

damian-parol167x167.jpg

Dietetyk, psychodietetyk

Damian Parol

dorota-musial167x167.jpg

dr n. med.

Dorota Musiał

e-grabani.jpg

Dietetyk kliniczny

Ewa Grabani

s-skrzynska.jpg

Specjalistka w zakresie immunologii

Sylwia Skrzyńska

m-kaczynska.jpg

Psycholog, psychodietetyk

Małgorzata Jolanta Kaczyńska

m-jarzebowska.jpg

Psycholog

Magdalena Jarzębowska

hanna-stolinska167x167.jpg

Dietetyk kliniczny

mgr Hanna Stolińska

m-dudek.jpg

Dietetyk kliniczny

Monika Dudek-Palaczyk

E-Ehmke-NOWE.jpg

dr n. med. i n. o zdr.

Ewa Ehmke vel Emczyńska – Seliga

Karolina Lewandowska-Klafczyńska1.jpg

Dietetyk, psychodietetyk

Karolina Lewandowska-Klafczyńska

k-wisniewska.jpg

Dietetyk kliniczny

Klaudia Wiśniewska

katarzyna-drews167x167.jpg

Dietetyk

Katarzyna Drews-Raczewska

joanna-dronka167x167.jpg

Joanna Dronka-Skrzypczak

natalia-glowka-nowe-167-167.jpg

Dietetyk sportowy

Natalia Główka

tomasz-chomiuk167x167.jpg

Fizjoterapeuta

Tomasz Chomiuk

m-milewska.jpg

Doktor nauk o zdrowiu

Magdalena Milewska

e-bulczak.jpg

Dietetyk

Ewa Bulczak


AKTUALNOŚCI

Congressus Dietetica 2016

Dietetyk kliniczny Adrianna Frelich

W dniach 1-2 kwietnia odbyła się już VI edycja Congressus Dietetica. W tym roku dużo uwagi zostało poświęcone chorobom autoimmunologicznym, a przede wszystkim chorobom tarczycy.

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

KCALMAR PRO

Na rynku pojawił się nowy program dedykowany dietetykom Kcalmar.pro, którzy lubią nowinki technologiczne, a także cenią sobie sprawny i stały kontakt ze swoimi pacjentami. Abonament oprogramowania będzie zależał od tego, ilu pacjentów chcemy mieć zapisanych w swojej bazie.

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

ANALIZATORY DO BADANIA SKŁADU CIAŁA - NOWOŚĆ

Na rynek analizatorów składu ciała wchodzi nowość firmy Seca, model mBCA 525. Jest to urządzenie przenośne do pomiaru w pozycji leżącej, jednak dysponuje trochę mniejszą ilością częstotliwości pomiarowych (8 w w przedziale 1-500kHz) w porównaniu ze swoim poprzednikiem seca mBCA 515.

czytaj dalej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Rola emocji w jedzeniu

Psycholog, psychodietetyk Małgorzata Jolanta Kaczyńska

Emocje wpływają na wiele aspektów zachowań żywieniowych u ludzi. Ilość i częstość przyjmowania pożywienia oraz rodzaj wybieranego pokarmu niekoniecznie zależą od czynników związanych z potrzebami fizjologicznymi organizmu.

czytaj dalej
Article image

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Mikrobiota a otyłość - czy istnieje związek?

Dietetyk Katarzyna Drews-Raczewska, Joanna Dronka-Skrzypczak

Mikrobiota jelitowa to obecnie jeden z najbardziej rozwijających się tematów badawczych. Wiele światowych projektów naukowych, w tym MetaHIT (UE i Chiny), MicrOBES (Francja), Human Microbiome Project – HMP (USA), skupia się na badaniu roli bakterii jelitowych dla zdrowia człowieka.

czytaj dalej
Article image

NUTRIGENETYKA

Ryzykowne geny w celiakii

dr n. med. Dorota Musiał

Celiakia, to przewlekła choroba zapalna jelita cienkiego o podłożu immunologicznym, występująca u osób genetycznie predysponowanych, u których spożycie glutenu prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego (zanik kosmków jelitowych, hiperplazja krypt).

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta antyhistaminowa

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Histamina należy do amin biogennych, które są aktywnie wytwarzane w organizmie człowieka. Dodatkowo bierze udział w regulacji wielu ważnych funkcji ciała człowieka. Szczególnie ważny jest udział histaminy w reakcjach alergicznych.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Miód - złoto z ula

Dietetyk Ewa Bulczak

Większość ludzi lubi miód i słodycz pochodzącą z niego. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody: nektarowe (kwiatowe), spadziowe, mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe).

czytaj dalej
Article image

RZADKIE SCHORZENIA METABOLICZNE

Postępowanie dietetyczne w dekompensacji metabolicznej w acydurii propionowej. Analiza przypadku

dr n. med. i n. o zdr. Ewa Ehmke vel Emczyńska – Seliga

Acyduria propionowa (z ang. propionic aciduria, PA) jest wadą metabolizmu z grupy klasycznych acydurii organicznych. Jej występowanie szacuje się na 1:100 000–1:150 000. Tak jak inne rzadkie choroby metaboliczne, jest dziedziczona autosomalnie recesywnie. Żeby dziecko urodziło się chore, oboje rodzice muszą przekazać mu po jednym zmutowanym genie. Ryzyko urodzenia chorego niemowlęcia dla każdej ciąży wynosi 25%. Choroba ta rozpoznawana jest w przesiewie noworodkowym przeprowadzanym na kropli krwi wysuszonej na bibule skriningowej. Potwierdzenie łączy się z analizą zarówno krwi, jak i moczu. O diagnozie rodzice dowiadują się więc w pierwszym tygodniu życia dziecka. Im szybciej rozpocznie się leczenie, tożsame z wprowadzeniem diety z ograniczeniem 4 aminokwasów: izoleucyny, waliny, metioniny i treoniny, tym lepsze rokowania dla prawidłowego rozwoju.

czytaj dalej
Article image

MENU

Menu wegańskie

Dietetyk, psychodietetyk Damian Parol

Jadłospis na ten jeden dzień opracowano w oparciu o powszechnie dostępne produkty. Nie jest skomplikowany, a z łatwością realizuje zapotrzebowanie na wszystkie składniki mineralne i witaminy – poza witaminą D i B12. Dostarcza on 3220 kcal, w tym 26% pochodzi z tłuszczów. Proporcja kwasów omega-3 do omega-6 wynosi 1:3. Zawartość białka to 113 g, co stanowi 1,5 g/kg u sportowca ważącego 75 kg.

czytaj dalej
Article image

SUPERFOODS

Młody jęczmień

Dietetyk kliniczny Adrianna Frelich

Jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare L.) jest jedną z najbardziej popularnych roślin zbożowych uprawianych na całym świecie. W Azji znany jest już od tysięcy lat.

czytaj dalej

ENGLISH FOR DIETETICS

Nutritional status (reading part 1)

Doktor nauk o zdrowiu Magdalena Milewska

Część artykułu pochodzi z drugiego modułu (Nutritional assessment) kursu e-learningowego "English for Clinical Dietetics and Nutrition".

W ramach artykułu prezentujemy specjalistyczne słownictwo w zakresie wybranego tematu, materiał ćwiczeniowy, zadania utrwalające oraz materiały audio.

Czarnym kolorem oznaczono: useful words and expresions, niebieskim kolorem oznaczono: useful words with prepositions, zielonym kolorem oznaczono: useful collocations.

czytaj dalej