menu close arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 31/2020

Przyczyny raka można umieścić w dwóch grupach, czynniki, których nie możemy kontrolować, i te, które możemy. Niewielki wpływ mamy na odziedziczone geny, badania jednak sugerują, że prawie 40% przypadków nowotworów możemy uniknąć dzięki odpowiednim modyfikacjom żywienia i stylu życia. W American Institute for Cancer Research analizowano czynniki dotyczące stylu życia zwiększające i zmniejszające ryzyko nowotworów w odniesieniu do siły i wiarygodności dowodów i te zależności chcemy Państwu przybliżyć w bieżącym numerze. Przedstawiamy także zalecenia odnośnie wspomagania leczenia dietą pacjentów, u których już zdiagnozowano nowotwór i są w trakcie terapii. Do naszych gabinetów dietetycznych zgłaszają się pacjenci onkologiczni stosujący różne modele żywienia, nie zawsze rekomendowane przez specjalistów, dlatego przeanalizujemy trendy stosowanych diet u pacjentów onkologicznych i zasadność ich wprowadzania. Jedno jest pewne, odpowiednie żywienie pacjentów odgrywa ważną rolę w procesie leczenia onkologicznego, wymaga jednak szczegółowej wiedzy zarówno dietetyka jak i pacjenta i jest zależne od rodzaju nowotworu, aktualnego stanu zdrowia, stanu odżywienia, dolegliwości związanych z terapią, chorób współistniejących, co chcemy Państwu przybliżyć w aktualnym wydaniu.

W okresie wzmożonej zachorowalności na infekcje sezonowe, kiedy wirus grypy, rinowirus, syncytialny wirus oddechowy i koronawirus odgrywają główną rolę w zakażeniach górnych dróg oddechowych, przygotowaliśmy dla Państwa dodatek specjalny o elementach postępowania żywieniowego wspierającego układ immunologiczny. Zachęcam gorąco do jego lektury.

 

Redaktor prowadząca

Sylwia Leszczyńska

 

WD_wrzesien_2020_nr 31_WEB.jpg

Autorzy wydania

Diana Buzalska.jpg

Dietetyk

Diana Wolańska-Buzalska

mgr inż.

Iwona Sajór

Izabela-Grabowska kopia.jpg

Izabela Grabowska

Anna Basińska (004)1.jpg

dr n. biol.

Anna M. Basińska

J-Walasek.jpg

mgr

Joanna Walasek

Karolina Karabin.jpg

Karolina Karabin

P-Chrzan.jpg

mgr

Paulina Chrzan

Klaudia Wiśniewska_dietetyk(1).jpg

Dietetyk kliniczny

Klaudia Wiśniewska

b-pomorski.jpg

Dietetyk sportowy

Bartłomiej Pomorski

e-grabani.jpg

Dietetyk kliniczny

Ewa Grabani


Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Odżywki białkowe w sporcie

Izabela Grabowska

W Polsce suplementy diety cieszą się dużą popularnością, a granica pomiędzy koniecznością ich zażywania a stosowaniem bez uzasadnienia jest bardzo cienka. Wskazaniem do skorzystania z suplementu jest sytuacja, kiedy dostarczenie z dietą odpowiedniej ilości danego składnika może być utrudnione lub niemożliwe.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Odżywki białkowe w sporcie

Izabela Grabowska

Article image

W Polsce suplementy diety cieszą się dużą popularnością, a granica pomiędzy koniecznością ich zażywania a stosowaniem bez uzasadnienia jest bardzo cienka. Wskazaniem do skorzystania z suplementu jest sytuacja, kiedy dostarczenie z dietą odpowiedniej ilości danego składnika może być utrudnione lub niemożliwe.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Dna moczanowa – Diagnostyka, leczenie, profilaktyka, zasady żywieniowe (cz. I)

mgr Joanna Walasek

Dna moczanowa, zwana również skazą moczanową, jest schorzeniem charakteryzującym się występowaniem stanów zapalnych głównie w obrębie stawów, ale także w okolicy tkanek miękkich czy nerek. Główną przyczyną choroby jest podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi. Skutkiem tego jest odkładanie się w płynie stawowym kryształków moczanu jednosodowego, które następnie gromadzą się w postaci złogów i indukują stan zapalny.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Dna moczanowa – Diagnostyka, leczenie, profilaktyka, zasady żywieniowe (cz. I)

mgr Joanna Walasek

Article image

Dna moczanowa, zwana również skazą moczanową, jest schorzeniem charakteryzującym się występowaniem stanów zapalnych głównie w obrębie stawów, ale także w okolicy tkanek miękkich czy nerek. Główną przyczyną choroby jest podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi. Skutkiem tego jest odkładanie się w płynie stawowym kryształków moczanu jednosodowego, które następnie gromadzą się w postaci złogów i indukują stan zapalny.

Czytam więcej
Article image

Warto wiedzieć

Olej rzepakowy a rozwój dzieci

Dietetyk Diana Wolańska-Buzalska

Oliwa Północy, czyli rodzimy olej rzepakowy, to jeden z tłuszczów, który w diecie dziecka może mieć swoje stałe miejsce już od etapu rozszerzania jego diety. To doskonałe źródło kwasu ALA – istotnego dla rozwoju funkcji poznawczych, a także witaminy E i K.

czytaj dalej

Warto wiedzieć

Olej rzepakowy a rozwój dzieci

Dietetyk Diana Wolańska-Buzalska

Article image

Oliwa Północy, czyli rodzimy olej rzepakowy, to jeden z tłuszczów, który w diecie dziecka może mieć swoje stałe miejsce już od etapu rozszerzania jego diety. To doskonałe źródło kwasu ALA – istotnego dla rozwoju funkcji poznawczych, a także witaminy E i K.

Czytam więcej
Article image

Warto wiedzieć

Rola steroli roślinnych w postępowaniu w dyslipidemii i zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym

mgr Paulina Chrzan

Choroby sercowo-naczyniowe to jedna z głównych przyczyn zgonów ludzi na całym świecie. Schorzenia te dotykają coraz większą liczbę osób i niestety odsetek młodych chorych jest również rosnący. Zgodnie z szacunkami są one przyczyną jednego na trzy zgony w USA oraz jednego na cztery zgony w Europie. Właśnie z tego względu należy położyć szczególny nacisk na profilaktykę, nawet od najmłodszych lat i dbałość o to, by minimalizować ryzyko zwłaszcza u osób powyżej 40. roku życia, u których zaczynają objawiać się owe przypadłości bardzo często.

czytaj dalej

Warto wiedzieć

Rola steroli roślinnych w postępowaniu w dyslipidemii i zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym

mgr Paulina Chrzan

Article image

Choroby sercowo-naczyniowe to jedna z głównych przyczyn zgonów ludzi na całym świecie. Schorzenia te dotykają coraz większą liczbę osób i niestety odsetek młodych chorych jest również rosnący. Zgodnie z szacunkami są one przyczyną jednego na trzy zgony w USA oraz jednego na cztery zgony w Europie. Właśnie z tego względu należy położyć szczególny nacisk na profilaktykę, nawet od najmłodszych lat i dbałość o to, by minimalizować ryzyko zwłaszcza u osób powyżej 40. roku życia, u których zaczynają objawiać się owe przypadłości bardzo często.

Czytam więcej
Article image

DODATEK SPECJALNY

Strategie postępowania dietetycznego oraz suplementacji w budowaniu odporności

Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska, Dietetyk sportowy Bartłomiej Pomorski

Badania wskazują, że niedobory niektórych składników w diecie mogą przyczyniać się do osłabienia układu immunologicznego i zwiększać podatność na infekcje czy zakażenia. Dbałość o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego również za pomocą zmian stylu życia i poprzez stosowanie odpowiedniej diety w okresie jesienno-zimowym w obliczu pandemii COVID-19 będzie miała szczególne znaczenie1.

czytaj dalej

DODATEK SPECJALNY

Strategie postępowania dietetycznego oraz suplementacji w budowaniu odporności

Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska, Dietetyk sportowy Bartłomiej Pomorski

Article image

Badania wskazują, że niedobory niektórych składników w diecie mogą przyczyniać się do osłabienia układu immunologicznego i zwiększać podatność na infekcje czy zakażenia. Dbałość o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego również za pomocą zmian stylu życia i poprzez stosowanie odpowiedniej diety w okresie jesienno-zimowym w obliczu pandemii COVID-19 będzie miała szczególne znaczenie1.

Czytam więcej
Article image

DODATEK SPECJALNY

Znaczenie probiotykoterapii dla wzmacniania odporności w okresie wzmożonej zachorowalności na infekcje sezonowe

Nawracające zakażenia układu oddechowego (ZDO) w okresie jesienno-zimowym stanowią istotny problem medyczny zarówno dla pacjenta, jak i dla lekarza rodzinnego czy pediatry. Duża częstość ZDO ma też określone przełożenie na straty finansowe związane z absencją w pracy. Według danych Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w 2014 roku najwięcej zwolnień lekarskich, bo niemal 5 tysięcy, wydano właśnie z powodu chorób układu oddechowego. Najczęściej, bo w 85%, mają one podłoże wirusowe5.

czytaj dalej

DODATEK SPECJALNY

Znaczenie probiotykoterapii dla wzmacniania odporności w okresie wzmożonej zachorowalności na infekcje sezonowe

Article image

Nawracające zakażenia układu oddechowego (ZDO) w okresie jesienno-zimowym stanowią istotny problem medyczny zarówno dla pacjenta, jak i dla lekarza rodzinnego czy pediatry. Duża częstość ZDO ma też określone przełożenie na straty finansowe związane z absencją w pracy. Według danych Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w 2014 roku najwięcej zwolnień lekarskich, bo niemal 5 tysięcy, wydano właśnie z powodu chorób układu oddechowego. Najczęściej, bo w 85%, mają one podłoże wirusowe5.

Czytam więcej
Article image

DODATEK SPECJALNY

Rola suplementacji witaminy D w okresie jesienno-zimowym

Dietetyk kliniczny Ewa Grabani

Obecna wiedza związana z niedoborami witaminy D wskazuje na konieczność suplementowania tego związku. Ilość preparatów, dawek, form dostępnych na rynku polskich suplementów tej witaminy prowadzi do refleksji, jak ową suplementację stosować. Od jakich czynników powinno zależeć dziennie zapotrzebowanie na tę witaminę? A także jaki wpływ mają różne czynniki na stężenie tej witaminy. W jaki sposób należy kontrolować efekty jej podaży oraz czy możliwe jest jej przedawkowanie4?

czytaj dalej

DODATEK SPECJALNY

Rola suplementacji witaminy D w okresie jesienno-zimowym

Dietetyk kliniczny Ewa Grabani

Article image

Obecna wiedza związana z niedoborami witaminy D wskazuje na konieczność suplementowania tego związku. Ilość preparatów, dawek, form dostępnych na rynku polskich suplementów tej witaminy prowadzi do refleksji, jak ową suplementację stosować. Od jakich czynników powinno zależeć dziennie zapotrzebowanie na tę witaminę? A także jaki wpływ mają różne czynniki na stężenie tej witaminy. W jaki sposób należy kontrolować efekty jej podaży oraz czy możliwe jest jej przedawkowanie4?

Czytam więcej